Ще в кінці березня, Національною службою здоров’я України, було визначено 240 закладів охорони здоров’я по Україні для госпіталізації пацієнтів з COVID-19. Це - лікарні першої хвилі, тобто ті, які першими прийматимуть пацієнтів з коронавірусом.

Відповідні заклади охорони здоров’я відібрані і схвалені очільниками областей, регіональними департаментами охорони здоров’я, рекомендовані НСЗУ спільно з МОЗ. Вимоги щодо формування мережі цих закладів затверджено розпорядженням №7 від 27.03.2020 року Головного державного санітарного лікаря України Віктора Ляшко.

Пріоритетним критерієм вибору визначено безпеку пацієнтів. Тобто, щоб госпіталізовані з COVID-19 пацієнти отримували всі необхідні медичні послуги без необхідності переведення до іншої лікарні при погіршенні стану. А ті пацієнти, які потрапили до лікарні з приводу інших захворювань, не перетинались з інфікованими коронавірусом пацієнтами та безпечно проходили лікування.

Таким чином, у Чернівецькій області було визначено 10 закладів охорони здоров’я першої хвилі. Відповідно до даних НСЗУ всі вони мають необхідне обладнання, щоб надавати допомогу хворим на коронавірус.

Побачити перелік лікарень для госпіталізації пацієнтів з COVID-19 по Україні та по кожній області можна на новому дешборді НСЗУ за посиланням - https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/likarni-covid .

Поширення коронавірусу на Буковині та й у Вижницькому районі зокрема, набирає обертів. Щодня в області реєструють десяток нових хворих. Тому можна стверджувати, що перша хвиля поширення коронавірусної інфекції уже відбулася, адже з’явилися пацієнти із COVID-19 у кожному районі.

Під час другої хвилі всі медичні заклади будуть надавати допомогу, але госпіталізуватимуть тільки тих, у кого середня чи важка форма хвороби. Інші пацієнти будуть на самоізоляції вдома і на зв’язку із сімейним лікарем.

Тому пацієнти, які відчувають симптоми COVID-19, не можуть звертатися самостійно до закладів охорони здоров’я. Це може загрожувати їхньому здоров’ю. При виявленні симптомів COVID-19 пацієнтам потрібно зателефонувати своєму сімейному лікарю. А при наявності важких симптомів - температури вище 38, яка не збивається, та утруднене дихання - дзвонити до 103.

У зв’язку з цим, у разі нестачі місць в інфекційних стаціонарах госпітальних баз першої хвилі у Чернівецькій області планується розширення кількості ліжок інфекційного профілю за рахунок залучення всіх медичних закладів надання вторинної допомоги області.

Наразі, керівництво КНП «Вижницька районна лікарня» планує підготувати належним чином свій медичний заклад та запровадити попереджувальні заходи на випадок ймовірного поширення коронавірусу у Вижницькому районі та у разі нестачі місць у інфекційному стаціонарі госпітальних баз м. Сторожинець та м.Чернівці, розгорнути 70 ліжок інфекційного профілю. Дані ліжка будуть діяти на базі терапевтичного та педіатричного відділень закладу, де є можливість централізованої подачі кисню, забезпечення окремих входів та виходів для медичного персоналу та хворих.

Як повідомляє адміністрація КНП «Вижницька районна лікарня», на даний час заклад забезпечений засобами індивідуального захисту у вигляді 30 костюмів біозахисту, респіраторів типу FFP2, медичних масок, медичних рукавичок. Днями, очікується поставка 50 комбінезонів для біозахисту, 70 щитків та окулярів.

  • Автор:Вижницька районна рада
  • Джерело: НСЗУ