Вчора, 10 червня, на позачерговій 35 сесії Вижницької районної ради, було прийнято звернення до Кабінету Міністрів України стосовно об’єднання Вижницького та Путильського районів Чернівецької області у єдиний Карпатський район, з адміністративним центром у місті Вижниця.

А вже сьогодні, 11 червня в смт. Путила відбулася зустріч представників органів місцевого самоврядування Вижниччини та Путильщини, за участю очільників Вижницької та Путильської районних державних адміністрацій, громадськості районів, де одноголосно підтримане зазначене рішення Вижницької районної ради,

а також, запропоновано доєднати до Карпатського району територію прогнозованої Брусницької сільської ОТГ (нинішній Кіцманський район Чернівецької області) з чисельністю населення біля 12 тис. чол., що в сукупності дозволить отримати Карпатський район з чисельністю населення 94 тис. чол..

Останні тенденції при обговоренні питань формування районів у Чернівецькій області свідчать про те, що за існуючого проєкту перспективного плану адміністративно-територіальних одиниць в Чернівецькій області, при моделі об’єднання трьох районів Вижницького, Путильського та Сторожинецького в один, є ймовірність у визначенні адміністративним центром - міста Сторожинець. Але, за таким принципом формування об’єднаного району з адмінцентром в місті Сторожинець нівелюватимуться одні із головних критеріїв самої адміністративно-територіальної одиниці щодо доступності та якості надання адміністративних послуг, насамперед для жителів високогірних населених пунктів Вижниччини та Путильщини.

Слід зазначити, що існуючий проект поділу, що запропонований Мінрегіоном, допускає грубі порушення методики при формуванні проектного Сторожинецького району Чернівецької області:

1) вся територія Путильського району Чернівецької області знаходиться поза зоною доступності до проєктного адміністративного центру в м. Сторожинець, це є вкрай неприпустимим у відношенні до гірського Путильського району який на 100 % складається із гірського рельєфу, якщо до цього врахувати ще й вкрай незадовільний стан доріг у гірській місцевості, то це робить територіальну доступність Путильського району вкрай недоступною;

2) згідно методики, будь-який населений пункт, який розташований у межах 30-ти кілометрової зони доступності від межі міста - обласного центру, не може розглядатися як потенційний адміністративний центр проєктного району. А відстань від м. Чернівці (обласний центр та адміністративний центр проектного Чернівецького району) до м. Сторожинець становить - 22 км.

Зазначені порушення не враховують інтереси горян Путильського району, насамперед.

Найбільш доцільним з точки зору географічного розташування, транспортної доступності, рівномірної віддаленості всіх населених пунктів є створення об’єднаного Карпатського району, при моделі об’єднання Вижницького та Путильського районів Чернівецької області з адміністративним центром в місті Вижниця. Оскільки, статус гірських мають весь Путильський район, 11 населених пунктів Вижницького району та лише 2 – Сторожинецького.

Територія Українських Карпат, маючи величезний потенціал природної й історико-культурної спадщини та низку спільних викликів у сфері безпеки, доступності, екології, потребує залучення спільних фінансових інструментів для подолання загроз і розвитку регіону. На регіональному рівні сьогодні уже є успішні практики об’єднання зусиль і акумулювання фінансових ресурсів для розвитку гірських територій:

- ініційована обласними радами та Асоціацією ОМС “Єврорегіон Карпати – Україна” Програма підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, що спільно фінансується з місцевих бюджетів Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Чернівецької областей;

- проєкт “Карпатська мережа регіонального розвитку” в межах секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу, активними учасниками яких, починаючи з 2018 року є - Вижницький та Путильський райони.

Ключовим аспектом продовження політики підтримки розвитку українських Карпат є створення окремого механізму фінансування проєктів розвитку гірських територій на державному рівні, і, безперечно, позитивним зрушенням в цьому напрямку стало затвердження Кабінетом Міністрів України Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020 - 2022 роки відповідно до Постанови КМУ від 20 жовтня 2019 р. № 880.

Крім того, для посилення конкурентоспроможності Карпатського регіону України та створення системного інструменту розвитку гірських територій необхідним є налагодження співпраці на міждержавному рівні, і важливим кроком у цьому напрямку є ініціатива макрорегіональної стратегії ЄС для регіону Карпат, яку просуває АОМС «Єврорегіон Карпати - Україна» за активної участі Вижницького та Путильського районів від Чернівецької області.

Представниками Уряду Республіки Польща ініційовано та розроблено проект макрорегіональної стратегії ЄС для регіону Карпат, до декларації підтримки якого у вересні 2018 року долучилася і Україна (декларацію з українського боку підписано Першим Віце-прем’єр-міністром України Степаном Кубівом в рамках Міжнародного Економічного Форуму в Криниці). Для української сторони ключовим питанням у процесі узгодження тексту документа є подання та забезпечення врахування пропозицій щодо рівноправної участі областей України в процесі впровадження Стратегії, а також винесення вказаного питання до порядку денного в рамках переговорів з представниками структур ЄС на найвищому рівні.

Як бачимо, не створення об’єднаного Карпатського району на Буковині вплине не тільки на балансову рівновагу, а й гальмуватиме розвиток гірських територій Чернівецької області (Вижницький та Путильський райони) і, як наслідок – всієї області, як Карпатської.

Також, Вижниччина та Путильщина є туристичними осередками на Буковині, які відвідує значна кількість туристів, тобто – є туристичною Меккою буковинського краю. Так, Вижницький район щороку приймає, в середньому, біля 10-ти тис. туристів, Путильський район - біля 20 тис. туристів. Задля комфорту перебування відвідувачів необхідно зберегти адміністративну та соціальну інфраструктуру.

Крім цього, необхідно враховувати автентичність, історичну самобутність та унікальність регіону, як гуцульського. Адже Буковинська Гуцульщина – це невід’ємна частина культурно-мистецької спадщини України та всього гуцульського регіону, що виокремлює її з-поміж інших етнічних регіонів нашої держави. Так, вже 26 років, починаючи з 1991 року, серед гуцульських селищ та містечок - осередків районних центрів, проводиться всім відомий Міжнародний гуцульський фестиваль, засновниками якого є гуцульські містечка – Вижниця (Вижницький район Чернівецької області), Косів (Косівський район Івано-Франківської області) та селище міського типу Верховина (Верховинський район Івано-Франківської області). На гуцульський фестиваль з’їжджаються фольклорні, народні, аматорські та інші колективи, майстри і умільці народної творчості українських гуцулів та регіонів Карпатських гір за межами України. Цей фестиваль розкриває етнічно-фольклорні характеристики, національне надбання гуцульського краю та його побуту. Саме наявний спільний гуцульський побут об’єднує Вижницький та Путильський райони і відповідає засадам функціонування спільної адміністративно-територіальної одиниці. Доєднання іншої етнічної групи населення (румунської чи інших національностей, що проживають на території Сторожинецького району) послаблюватиме самобутність гірського краю, що не вирізнятиме його з-поміж інших районів Чернівецької області.

Питання утворення нового реформованого району з адміністративним центром в місті Вижниця знайшло свою підтримку серед жителів Вижниччини та Путильщини. Відповідні звернення неодноразово приймались місцевими органами державної влади та органами місцевого самоврядування Вижницького та Путильського районів.

Сподіваємось бути почутими! Та просимо врахувати ці зауваження при подальшому обговоренні та прийняті відповідної постанови Кабінету Міністрів України і, при прийнятті кінцевого рішення, прийнявши до уваги наше звернення з викладеними фактами - об’єднати Путильський та Вижницький райони, а також територію прогнозованої Брусницької сільської ОТГ Кіцманського району Чернівецької області  у єдиний - Карпатський район, з адміністративним центром у місті Вижниця.