В рамках дводенного Форуму Карпатського Єврорегіону «Карпати -2030», що відбувся у м.Трускавець дано офіційний старт реалізації проектів Вижницької районної ради та Вижницької міської ради ОТГ, що стали переможцями в рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад.

Так, головою райради Михайлом Андрюком, було урочисто підписано грантові угоди на реалізацію проектів «Підготовка проектної документації для створення арт-центру на Вижниччині» й «Розширення надання медичних послуг в КНП «Вижницька районна лікарня».

Крім того, очільник райради підписав декларації про партнерство для спільної підготовки і реалізації проекту "Живий музей Карпат" між Львівською обласною радою, Вижницькою, Сколівською районними радами, Колочавською сільською радою та Асоціацією «Єврорегіон Карпати — Україна».

Проект «Розширення надання медичних послуг в КНП «Вижницька районна лікарня» дозволить закупити ендоскопічне медичне обладнання, а саме: гістероскоп, цистоскоп, ендоскопічну камеру та медичну іригаційну помпу, що в свою чергу дозволить розширити спектр надання медичної допомоги районною лікарнею для населення району. Це також дозволить проводити діагностику в амбулаторних умовах, без наркозу і больових відчуттів та виконувати малоінвазивні втручання, які в більшості випадків дозволяють зберегти репродуктивну функцію жінки, на відміну від «класичної» хірургії. Незаперечною перевагою таких втручань є і короткий термін перебування в стаціонарі, який у більшості випадків складає лише 1 добу!

Також, зараз, в період поширення в світі COVID-19, важливо подбати і про захист відвідувачів районної лікарні та й медичного персоналу в тому числі. Тому, в рамках проекту буде придбано також безконтактний дезінфікатор для рук з вбудованим високочутливим інфрачервоним термометром, який ідеально підійде для запобігання розповсюдженню вірусних інфекцій та допоможе зберегти задовільну епідеміологічну ситуацію при отриманні медичних послуг у районній лікарні.

Що ж стосується проекту «Підготовка проектної документації для створення арт-центру на Вижниччині», то його реалізація дозволить покласти початок створенню інфраструктури для підтримки та промоції історико-культурної спадщини Вижницького району, як невід’ємної складової Карпатського регіону. В рамках проекту буде виготовлено проектно-кошторисну документацію на капітальних ремонт будівлі по вул. Небесної Сотні,5 (кол. вул. О.Невського,5) в м.Вижниця. В майбутньому, як відкрита платформа для культурних, мистецьких та соціальних ініціатив, арт-центр буде надавати широкі можливості, наприклад: простір для лекцій, зустрічей, навчання; коворкінг; виставки, майстерні художників; кафе-бібліотека тощо.

Також, в рамках проекту відбудеться презентація для широкої аудиторії наявної історико-культурної спадщини Буковинської Гуцульщини через оприлюднення серії статей про наявну історико-культурну спадщину Вижниччини й розроблення концепції та проведення освітньо-виставкових заходів про історико-культурну спадщину Вижниччини для студентської та учнівської молоді та виготовлено промоційний буклет з результатами реалізації проекту.