Однією з головних проблем Вижницького району та й не тільки - є величезна кількість покинутих промислових будівель, розташованих на їх території. Багато з них знаходяться біля центру міста, і це не лише спотворює зовнішній вигляд Вижниці, але й формує загальний депресивний економічний та емоційний фон – і молоді люди покидають місто через відсутність можливостей та місця для реалізації свого креативного потенціалу, інноваційних ідей, культурних, соціальних та бізнесових ініціатив.

⚠️Проект «Підготовка проектної документації для створення арт-центру на Вижниччині», який реалізується у рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, яку реалізує Асоціація ЄВРОРЕГІОН "КАРПАТИ - УКРАЇНА" в межах проєкту “Карпатська мережа регіонального розвитку” спільно з Міністерством розвитку громад і територій України, Львівською, Закарпатською, Івано-Франківською, Чернівецькою обласними державними адміністраціями та фінансується за кошти Державного бюджету України, отриманих на фінансування Програми підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України, дозволить покласти початок створенню інфраструктури для підтримки та промоції історико-культурної спадщини Вижницького району, як невід’ємної складової Карпатського регіону України.

В рамках Проекту буде виготовлено проектно-кошторисну документацію на капітальних ремонт будівлі по вул. Небесної Сотні,5 (кол. вул. О.Невського,5) в м.Вижниця.
В майбутньому, як відкрита платформа для культурних, мистецьких та соціальних ініціатив, арт-центр буде надавати широкі можливості, наприклад: простір для лекцій, зустрічей, навчання; коворкінг; виставки, майстерні художників; кафе-бібліотека тощо.

Будівля по вул. Небесної Сотні,5 в м.Вижниця обрана, оскільки належить до спільної власності територіальних громад сіл, селища, міст Вижницького району та має вигідне географічне розташування з точки зору популяризації наявної історико-культурної спадщини Вижниччини. Поруч знаходяться Вижницький фаховий коледж мистецтв та дизайну імені Василя Шкрібляка, Кафедра декоративно-прикладного мистецтва ЧНУ ім. Ю.Федьковича, в 5 хвилинах ходьби знаходиться адмінбудівля районної ради та музеї при Вижницькому коледжі, а в 15 хвилинах – центр міста Вижниці. Загальна площа наявних приміщень становить 251,40 м2, в тому числі основний корпус колишньої Вижницької державної лабораторії ветеринарної медицини та дві незавершені прибудови й підвал. Будівля одноповерхова, цегляна. Наявна площа земельної ділянки, що належить до будівлі – 0,1696 га. Наразі майно потребує проведення капітального ремонту та реконструкції.

Наразі вже затверджені містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкта будівництва, і на цьому тижні буде оголошено конкурс з відбору суб’єкта на виготовлення проектно-кошторисно документації.

‼️Крім того, найближчим часом буде оприлюднено серію статей про історико-культурну спадщину Вижницького району та проведено цикл освітньо-виставкових заходів для учнівської та студентської молоді.

На фото - теперішній вигляд будівлі.

#карпатські_ініціативи_в_дії