Як повідомляє АОМС «Єврорегіон Карпати - Україна», цього тижня представники самоврядних органів Львівщини, Івано-Франківщини, Закарпаття, Чернівеччини, Волині, Тернопільщини, Рівненщини та Луганщини перебували у Республіці Польща із навчально-ознайомчим візитом, ініційованим Асоціацією Єврорегіон "Карпати - Україна" та Львівською обласною радою за підтримки CBC Programme Poland-Belarus-Ukraine.

Метою даного візиту – є ознайомлення з кращими практиками функціонування органів місцевого самоврядування та залучення коштів ЄС до місцевого розвитку у Підкарпатському та Малопольському воєводствах, а також участь у Європейському Самоврядному Конгресі.
Чернівецьку область та Вижницький район зокрема, представляють заступник голови Вижницької районної ради Сергій Вірста, голова Вижницької міської ОТГ Олексій Чепіль, голова Вашківецької міської ОТГ Микола Перч та депутат Чернівецької обласної ради Михайло Чорней.
Візит розпочався із зустрічі з віце-маршалком Підкарпатського воєводства Богданом Романюком та керівником Секретаріату Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 Павлом Словіковським. Також, члени української делегації ознайомились із кращими практиками залучення коштів ЄС до місцевого та регіонального розвитку, в тому числі на рівні гмін, що є відповідниками наших ОТГ, та відвідали Aeropolis Podkarpacki Park Naukowo-TechnologicznyIS, котрий є власністю Маршалківського управління Підкарпатського воєводства та слугує інкубатором для мікропідприємств та старт-апів. На завершення першого дня навчально-ознайомчого візиту представники українських самоврядних органів ознайомилися з досвідом міста Ряшів у залученні інвестицій, підтримки бізнесу та промоції міста.
У другий день візиту група мала змогу ознайомитися з досвідом діяльності гміни Дембіца та результатами діяльності щодо залучення коштів ЄС. Окрім зустрічей з очільниками Дембіцького повіту, міста та гміни Дембіца, представники обласних, районних, міських та сільських рад з України побачили на власні очі, як працюють культурно-освітні центри, центри екологічної освіти, спортивний осередок, санаторій в Латошин-Здрою, але також і спеціальні економічні зони та підприємства, які ведуть в них діяльність, зокрема Hutchinson i Śnieżka. Це була надзвичайно вдала презентація того, яким чином місцева громада, маючи стратегію розвитку території, поступово та ефективно здійснює реалізацію проектів та покращує якість життя мешканців та інфраструктуру.
На третій день навчального візиту представники восьми українських областей ознайомились з діяльністю обласних медичних закладів, а також діяльністю Маршалківського Управління Малопольського воєводства і побачили чудову презентацію компетенцій самоврядних органів усіх рівнів та рефлексії на тему їх ефективності.
Завершиться навчально-ознайомчий візит для представників самоврядних органів з Львівщини, Франківщини, Закарпаття, Буковини, Волині, Тернопілля, Рівненщини та Луганщини участю у IV Європейському конгресі місцевого самоврядування, на якому протягом двох днів зможуть відвідати понад 60 панельних і пленарних дискусій на тему фінансів, суспільства, інновацій, економіки, навколишнього середовища, місцевої і національної політики та стартапів економічного місцевого розвитку.