З 30 квітня по 6 травня на Вижниччині перебуває делегація з сорока осіб з Екабпілського краю Латвійської Республіки. Метою даного візиту є ознайомлення із системою освіти України, обмін досвідом в галузі освіти та управління.

Відтак, вчора, 1 травня з представниками делегації зустрілися заступник голови районної ради Сергій Вірста, голова районної державної адміністрації Руслан Сенчук та начальник відділу освіти райдержадміністрації Михайло Андрич.
В рамках першого дня візиту учасників латвійської делегації ознайомили з головними культурними надбаннями Вижниці та її околиць. Зокрема, вони відвідали музей Вижницького коледжу прикладного мистецтва, музей-садибу Назарія Яремчука, туристичний комплекс «Кремениця» та перевал Німчич.
Сьогодні ж, 2 травня, відбулося офіційне представлення Вижницького району латвійським колегам. У залі засідань районної ради голова районної ради Михайло Андрюк та голова райдержадміністрації Руслан Сенчук розповіли про адміністративно-територіальний устрій району, роботу органів місцевого самоврядування та освітянських закладів. Наголосили на основних досягненнях Вижницького району, зокрема, в контексті залучення інвестицій та розвитку сільського господарства, оскільки представники України та Латвії на державному рівні вже давно обговорили українську та латвійську політику сільськогосподарського та сільського розвитку, зокрема в частині інтеграції сільського сектору в європейський ринок.
«Дуже важливо розвивати двосторонні відносини в різних сферах. Ми цінуємо дружбу. Це Ваш перший візит! Впевнений, Вижниччина назавжди залишиться у Ваших серцях і Ви неодноразово захочете сюди повернутися. Ми дуже зацікавлені в тому, аби розвивати нашу співпрацю не лише в галузі освіти, а й в інших напрямках також.» - сказав Михайло Андрюк.
Також, обмінялися досвідом впровадження реформи децентралізації та управління в галузі освіти.
«Латвійська Республіка вже пройшла шлях перетворень, які нині впроваджуються в Україні: децентралізація, об’єднання громад, оптимізація структури об’єктів соціальної сфери, тому досвід Латвії є вкрай необхідним для Вижницького району» - наголосив Руслан Сенчук.
«Латвія отримала у спадок від СРСР систему адміністративно-територіального устрою, дуже подібну до української – такі ж дрібні місцеві громади і райони. В перші роки відновлення державності Латвійська Республіка ухвалила нові закони щодо місцевого самоврядування та територіального устрою, але далі все застопорилось. Політичного духу для швидкого завершення заявлених реформ не вистачило, і до кризи 2008 року Латвія підійшла з таким же подрібненим адміністративно-територіальним устроєм, як і Україна. Проте, напевне, криза була останньою краплею, яка перехилила чашу реформи у бік її прискорення. І вже в 2009 році в Латвії вибори були проведені на новій територіальній основі.» - зауважили латвійські колеги.
Після офіційних перемовин сторони обмінялися пам’ятними сувенірами.
Відтак, учасників делегації ознайомили із роботою Мигівського НВК, презентували туристичні принади Вижниччини: національний природний парк «Вижницький» та туристичний комплекс «Мигове».

Довідка:
Екабпілс - місто республіканського значення в Латвії. Розташоване на обох берегах Даугави, приблизно 135 км від Риги. До 1962 року - це два самостійних міста, розділених річкою: власне Екабпілс (історична назва Якобштадт) і Крустпілс (Крейцбург). У Екабпілску розташовані органи управління двох прилеглих країв Латвії - Екабпилського і Крустпілського (саме місто не входить ні в один з них).