Купити насіння – це сьогодні, здається, справа зовсім не складна. Зайдіть у будь-який садівничий магазин – там сотнями пропонують різноманітні сорти та гібриди рослин. Але іноді, після поспішної покупки, трапляються розчарування.

Відділ нагляду в насінництві та розсадництві Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області нагадує що до вибору асортименту насіння овочевих та баштанних культур для особистого господарства, кожен господар повинен віднестись відповідально, щоб убезпечитися від ризику придбання неякісного насіння потрібно дотримуватися простих рекомендацій під час його купівлі. Отже, як вибрати насіння?
Перш за все – це сорт насіння. Зараз кожен вид сільськогосподарської культури має безліч сортів, які адаптовані до кліматичних умов різних регіонів. Тому перш за все слід з’ясувати які гібриди (або сорти) підходять для вашої місцевості. Рекомендовані зони вирощування сортів сільськогосподарських культур можна знайти в Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2018 рік.
Насіння, яке потрапляє у роздрібну торгівлю, обов’язково повинне мати відповідні документи про якість. Дані документи повинні зберігатись за місцем здійснення торгівлі та пред’являтися споживачеві на його вимогу. Так, покупець має право вимагати в продавця відомості про партію насіння, яке він хоче придбати. Номер партії вказано на пакеті, а основна інформація про неї занесена в «Довідці про сортові та посівні якості насіння». Отож передусім необхідно вимагати у торговця саме довідку на насіння.
Покупець має право вимагати у продавця показати відомості про посівні та сортові якості на насіння яке він збирається придбати. По назві культури, сорту та № партії які зазначені на пакеті шукаємо в «Довідці про сортові та посівні якості насіння» показники про сортові та посівні якості насіння та термін дії документу.
Покупцеві варто знати, що термін дії документів на насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого грунту щодо посівних якостей згідно ДСТУ 6006:2008 п.12.1 становить 12 місяців, а на упаковане в герметичну тару – 24 місяці.
Виробник гарантує збереження якості насіня протягом строку визначеному у сертифікаті («Довідці про сортові та посівні якості насіння»). У разі порушення гарантій суб’єкт насінництва та розсадництва несе відповідальність згідно із чинним законодавством.
Використання та реалізація насіння, яке не забезпечене супровідними документами про їх походження та якість – забороняється.

Підготувала: А. Г. Поплавська, головний спеціаліст відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.