Сьогодні, 26 березня на Вижниччині з офіційним робочим візитом перебувало керівництво Косівського району Івано-Франківської області – голова районної ради Павло Ванджурак та голова районної державної адміністрації Віталій Кічеряк.

В ході візиту відбулась протокольна зустріч із керівництвом Вижницького району – головою районної ради Михайлом Андрюком, головою районної державної адміністрації Русланом Сенчуком, заступником голови районної ради Сергієм Вірстою.

Під час зустрічі сторони ділились досвідом впровадження реформи децентралізації, зокрема, щодо передачі у розпорядження обʼєднаним територіальним громадам частини своїх повноважень стосовно управління обʼєктами спільної комунальної власності територіальних громад сіл, селища, міст району в системі освіти, культури та медицини.

Також, обговорено напрацювання у проектному менеджменті та залученні коштів з державного бюджету та коштів міжнародної технічної допомоги. Зокрема, йшлося про кошти передбачені Мінрегіоном згідно державної програми “Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України” на відповідний рік. Крім того, важливе місце в розмові приділено Спільній Операційній Програмі Румунія – Україна 2014 – 2020, де сторони обговорили проект «Автентика Карпат – сприяння зростанню якості життя мешканців карпатських сіл шляхом стимулювання підприємницької діяльності народних ремісників», що розроблявся АОМС «Єврорегіон Карпати-Україна» та подавався на конкурс проектів регіонального розвитку, що фінансуватиметься за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу, відповідно до якого у Вижниці та Косові планується створити Центри народних ремесел. Схожий проект планується подавати на конкурс проектів в рамках Спільної Операційної Програми Румунія – Україна 2014 – 2020.

Михайло Андрюк розповів гостям про проведені заходи щодо пошуку партнерів із Румунії для можливості участі у даному конкурсі, а також, про візит румунських колег із комуни Сучевіца до Вижниччини, що відбувся цими вихідними.

Відтак, Павло Ванджурак поділився досвідом підготовки транскордонних проектів, зокрема, проекту Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 «Світ карпатських розет – заходи із збереження унікальної культури Карпат», відповідно до якого, у місті Косові створять Центр карпатської культури — сучасного культурного простору, що має на меті об’єднати в одному місці майстрів народної творчості, людей різного віку і роду зайнятості, громадські організацій, музейні та наукові установи й загалом усіх, хто цікавиться розвитком ремесел, автентичної гуцульської культури, креативною економікою та створенням якісного туристичного продукту.

Далі йшла мова про проект «Карпатська мережа регіонального розвитку», який, також, розроблявся АОМС «Єврорегіон Карпати-Україна» та вже знаходиться в стадії реалізації і в рамках якого у чотирьох карпатських областях буде проведено конкурс ініціатив місцевих карпатських громад, але за умови співфінансування програми з обласного бюджету відповідної області. За словами Павла Ванджурака, Івано-Франківська область вже прийняла рішення щодо співфінансування програми та виділила зі свого бюджету 1 млн. грн. На що Михайло Андрюк повідомив, що з обласного бюджету Чернівецької області співфінансування програми повинно складати близько 600 тис. грн., проте остаточного рішення щодо виділення коштів Чернівецька область ще не прийняла.

Пізніше сторони обговорили напрямки, в яких могли б реалізовувати спільні проекти. Зокрема, йшлося про:

- розвиток культури та збереження історичної спадщини, де згадувалось відновлення знаменитої кладки на Кути;

- спільні дії у галузі безпеки, зокрема створення гірських рятувальних загонів та центрів безпеки громад;

- розвиток сільського господарства, зокрема, вирощування та збуту малини;

- розвиток лісової та деревообробної галузі;

- розвиток комунального господарства, тощо.

А також, про можливість проведення в ІІ кварталі 2018 року виїзних засідань Координаційних рад до Вижниччини та Косівщини відповідно, з метою обміну досвідом.

Крім того, Руслан Сенчук наголосив на співпраці і в галузі розвитку туризму, оскільки це найдієвіший спосіб розвитку економіки у гірських регіонах.

Відтак, задля розширення і поглиблення дружніх партнерських відносин щодо забезпечення розвитку територіальних громад Вижницького району Чернівецької області та Косівського району Івано-Франківської голови обох районних рад підписали угоду про співпрацю.

По завершенні візиту, Михайло Андрюк ознайомив гостей з роботою комунального підприємства районної ради «Ком-сервіс».