Протягом двох днів 11 та 12 березня, делегація із Вижницького району на чолі з головою районної ради Михайлом Андрюком перебувала з робочим візитом у м. Львів.

У п’ятницю відбулося обговорення на тему "Місцеві громади: нове законодавство – нові можливості", де розглядалися проблемні питання повноважень та ресурсного забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування.
 
Участь у Обговоренні взяли заступник Міністра розвитку громад та територій України Вячеслав Негода, народні депутати України - Дмитро Гурін, Галина Васильченко, Олег Синютка, голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров, перший заступник голови Чернівецької обласної ради Микола Гуйтор, голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький, представники органів місцевого самоврядування та виконавчої влади Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей.
 
Під час заходу учасники обговорили пропоновані зміни до Законів України "Про місцеве самоврядування в Україні" та "Про місцеві державні адміністрації".
"Обидва документи пройшли тривале обговорення з усіма зацікавленими сторонами. І зараз важливо остаточно узгодити всі позиції з тим, щоб перейти до прийняття цих документів в парламенті. Хтось може дорікнути, що довго обговорюємо. Однак норми, які приймуть, будуть законодавчою основою діяльності місцевої влади, тому важлива їх якість, адже від неї великою мірою залежатиме ефективність роботи як місцевих адміністрацій, так і органів місцевого самоврядування", - зазначив В’ячеслав Негода.
 
Крім того, відбулися обговорення і в двох тематичних панельних дискусіях: "Про збалансування повноважень та ресурсів громад, районних і обласних рад" та "Нові механізми взаємодії органів місцевого самоврядування, громад та місцевих державних адміністрацій".
 
В останній мав змогу висловити власні думки та позицію голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк.
 
За його словами без внесення змін та поправок до відповідних Законів та Конституції України щодо повноважень районних та обласних рад в найближчій перспективі взагалі не буде жодної взаємодії районних рад із громадами та адміністраціями, в першу чергу це буде пов’язане з відсутністю коштів на утримання апаратів та виплат вимушено звільненим працівникам. Також, Михайло Андрюк зазначив, що необхідно визначити конкретні джерела фінансування органів місцевого самоврядування субрегіонального рівня та надати депутатам районних рад їхнє конституційне та законне право – здійснювати свої повноваження.
 
Крім того, голова поінформував, що представники місцевого самоврядування гірських територій вважають за потрібне і навіть за необхідне взяти землі лісогосподарського призначення в комунальну власність громад, адже це дозволить зміцнити матеріальну і фінансову основу місцевого самоврядування у відповідності до ст. 142 Конституції України, а отже сприятиме розвитку громад. Таку позицію підтримав Вячеслав Негода.
 
Приємно, що в Асоціації ЄВРОРЕГІОН "КАРПАТИ - УКРАЇНА" завжди дослухаються до потреб своїх членів – органів місцевого самоврядування 4 карпатських областей, та створюють майданчики для дискусій задля вибудови якісної взаємодії на усіх рівнях самоврядування.
 
Нагадаємо, що днем раніше відбулося засідання Загальних Зборів Асоціації ЄВРОРЕГІОН "КАРПАТИ - УКРАЇНА", де до лав Асоціації, було прийнято 5 місцевих рад з Вижницького району: Вашківецьку міську, Путильську селищну та Банилівську, Селятинську й Усть-Путильську сільські ради. Варто зазначити, що серед членів Асоціації вже є Вижницька районна та Вижницька міська ради.
 
Представники всіх цих рад, були присутні на Загальних Зборах Асоціації та під час Обговорення на тему "Місцеві громади: нове законодавство – нові можливості".
 
  • Автор:Вижницька районна рада
  • Джерело: АОМС "Єврорегіон Карпати - Україна"