У стінах Агенції регіонального розвитку Чернівецької області відбулося підписання грантових договорів на реалізацію 10-ти проєктів-переможців Конкурсу підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, який впроваджується у рамках

проєкту «Карпатська мережа регіонального розвитку», що реалізується спільно Міністерством розвитку громад та територій України, Закарпатською, Івано-Франківською, Львівською, Чернівецькою обласними державними адміністраціями та Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна» і фінансується за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики – Підтримки регіональної політики України.

Захід проводився під керівництвом голови Чернівецької обласної ради Олексія Бойка та виконавчої директорки АОМС «Єврорегіон Карпати-Україна» Галини Литвин, за участі першого заступника голови обласної ради Миколи Гуйтора та керівника Агенції регіонального розвитку Чернівецької області Олексія Грушка.

Голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк та заступник голови ГО «Волонтери Вижниці» Людмила Мацюк підписали угоду на реалізацію проекту «Модернізація Музею старожитностей та етнографії Буковинської Гуцульщини» (Заявник - ГО "Волонтери Вижниці"; ідейники, розробники та головні партнери Вижницька районна рада та Вижницький фаховий коледж мистецтв та дизайну імені Василя Шкрібляка).

Варто зазначити, що аналогічні угоди підписали також Вижницька та Вашківецька міські, Путильська селищна та Брусницька сільська ради Вижницького району, що в сумі дає 5 проектів, які реалізовуватимуться в районі.

На фінансування проєктів-переможців у Чернівецькій області з державного бюджету буде направлено 2,303 млн грн., а близько 260 тис. грн. буде забезпечено у вигляді співфінансування з місцевих бюджетів.

Так, наприклад, у м. Вашківці встановлять тематичну скульптуру Вашківецької Маланки, у Брусниці – зберігатимуть спадок Івана Миколайчука, а у Вижниці та Путилі, із метою вчасного виявлення пожеж за допомогою повітряного дрона здійснюватимуть моніторинг лісових територій та встановлять систему оповіщення про надзвичайні ситуації.

«Громади Чернівецької області проявили свою активність у цьогорічних конкурсних наборах Програми, що в свою чергу підкреслює важливість ініціативи Асоціації "Єврорегіон Карпати - Україна" для місцевого розвитку громад», — наголосив Олексій Бойко.

З офіційним початком реалізації проєктів привітала учасників заходу виконавча директорка Асоціації Галина Литвин: «Радію за кожну ідею, яка буде втілена у Чернівецькій області завдяки підтримці Асоціації «Єврорегіон Карпати - Україна». Грантові договори підписано, тож відтепер успіх проєктів залежить лише від вас. Ми бажаємо усім якісної роботи та крутих результатів для розвитку громад, області та Карпатського регіону загалом».

  • Автор:Вижницька районна рада
  • Джерело: АОМС "Єврорегіон Карпати - Україна", Чернівецька обласна рада