Сьогодні пам'ятний день - 22 травня 1861 року відбулось перепоховання Тараса Григоровича Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева.

Помер 47-річний український поет у Санкт-Петербурзі, там його (на Смоленському кладовищі) спочатку і поховали. Але і друзі Тараса Григоровича, і численні шанувальники його творчості знали про палке бажання поета бути похованим згідно з його «Заповітом», написаним ще в 1845 році, на рідній землі – «Як умру, то поховайте мене на могилі серед степу широкого на Вкраїні милій...».
З цієї нагоди, сьогодні у Вижниці відбулося покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку та мітинг-реквієм. Цьогорічний захід присвячено, також, 150-річчю створення товариства «Просвіта». Участь у заході взяли голова районної ради Михайло Андрюк, голова районної державної адміністрації Руслан Сенчук, голова Вижницької міської ОТГ Олексій Чепіль та громадськість.
«Радий, що на теренах Вижницького району й надалі продовжується активна діяльність просвітян, яка спрямована, як і близько 150 років тому, на зміцнення української державності, збереження історії рідного краю, популяризацію всього українського. » - у своєму виступі зазначив Михайло Андрюк.
«Плине час, як стрімкі води сивого Дніпра-Славути. Минають роки, десятиліття... Але ніколи не переведеться український народ і його незгасима любов до всього найкращого, що квітчає рідну землю. Ніколи не погасне в серцях глибока наша любов до яскравого сузір'я полум'яних борців за народне щастя, до геніїв, що віддали свій талант рідній Батьківщині. І, насамперед, до Тараса Григоровича Шевченка, з імені і творчості якого почався невідворотний процес національного відродження українського народу.» - продовжив він.
Відтак у районному будинку народної творчості та дозвілля відбувся урочистий захід в рамках якого вихованці театрального гуртка Буковинського центру мистецтв (керівник Михайло Ковалюк) декламували вірші Тараса Шевченка. Декілька композицій виконав тернопільський чоловічий вокальний квартет «Акорд», який цими днями виступає з сольними концертами на Вижниччині.