4 червня, у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича відбулася протокольна зустріч керівників Чернівецької області із координатором сектору енергоефективності Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ паном Джорджем Крістодореску та генеральним директором Директорату енергоефективності Мінрегіонбуду України Дмитром Петруніним.

Сторонами обговорено питання генерування теплової та електричної енергії на регіональному рівні в контексті процесу децентралізації, використання альтернативних відновних джерел енергії, дотримання стандартів екологічної безпеки, новітні шляхи вирішення проблеми утилізації твердих побутових відходів, а також питання тарифоутворення.
Відтак, відбувся інформаційний семінар «Реформи в сфері енергоефективності – нові можливості для розвитку громад».
«Буковина має певні здобутки у сфері енергоефективності, в тому числі завдяки співпраці із Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ. Так, у результаті реалізації низки мікропроектів, жителі у сільських, селищних та міських громадах нашого краю змогли переконалися у ефективності енергозберігаючих технологій, а також у дієвості фінансових механізмів, завдяки яким ці технології стають доступнішими. Прикметно, що практика запровадження енергозберігаючих технологій є особливо актуальною для новостворених об’єднаних територіальних громад, які нині мають можливість спрямовувати належні їм фінансові ресурси на підвищення рівня енергоефективності з тим, щоби з часом використати заощаджені завдяки енергозбереженню кошти на свій розвиток», – відзначив Іван Мунтян.
«Місцева програма відшкодування за «теплими кредитами» є тим дієвим інструментом, котрий дозволяє зменшити навантаження на населення під час сплати цих кредитів, особливо, відсоткової ставки. Таким чином, приймаючи такі програми, ми робимо все можливе для стимулювання населення до зменшення споживання енергоресурсів в регіоні», - підкреслив Олександр Фищук.
В рамках семінару йшлося про інструменти державної підтримки енергоефективних заходів у житловому секторі, кращі практики реалізації енергоефективних заходів в Чернівецькій області.

Участь у семінарі взяли представники районної влади.