Нагадаємо, що в рамках реалізації проекту "Громада Вижницька: бюджет участі як важливий інструмент активізації громадян", що фінансується за підтримки польсько-американського фонду свободи, програма "RITA", делегація з Вижниччини перебуває з навчальним візитом у Республіці Польща.
Другий день навчального візиту пройшов у гміні Дубенінкі та повіті Голдап.

Вуйт Гміни Дубенінка Рішард Желінські, його заступник Станіслав Кошінський та голова Голдапської повітової ради Анджей Чотек ознайомили делегацію з особливостями місцевого управління, розвитком територій через залучення інвестицій та результатами реалізованих проектів в рамках громадського бюджету.
Як повідомляє голова районної ради Михайло Андрюк, в рамках другого навчального дня їм вдалося зустрітися та поспілкуватися із українською діаспорою, яка проживає в селі Бані Мазурські, що у Ґолдапському повіті.
«Бані Мазурські — осередок українського культурного життя. Після створення Українського суспільно-культурного товариства 1956 року тут відкрито одну з перших початкових шкіл з українською мовою навчання. А 1965 року польські і українські школи об'єднано в одну початкову з паралельними польськими та українськими класами.» - розповів Михайло Андрюк.
Як ми повідомляли раніше, протягом останніх чотирьох років Вижницький район, завдяки громадській організації «Вижницький молодіжний блок" та його представнику Роману Єремі, тісто співпрацює з ландшафтним парком «Пуща Ромінська» (Польща) та однойменним Фондом.
У 2015 році, було реалізовано спільний Польсько-Українського проект «Район Вижницький: громадянське суспільство не заплющує очей». Основним завданням проекту, було налагодження стосунків з місцевими мешканцями, які б могли співпрацювати з працівниками парку та органами поліції з метою недопущення незаконних вирубок лісу. Метою проекту, було інформування населення щодо їх відповідальності за порушення вимого природоохоронного законодавства.
Відтак, у 2016 році у Вижницькому районі реалізовувався спільний проект «Покращення ефективності діяльності місцевої пожежної охорони на теренах району», що фінансувався Міністерством закордонних справ Польщі «Польське сприяння розвитку» та WFOŚiGW в Ольштині. В рамках проекту придбано багатофункціональний автомобіль «Ford Ranger» з обладнанням для виїзду на ДТП, пожежі, та укомплектовано всім необхідним для надання невідкладної медичної допомоги. Крім того, у 2017 році проведено навчання місцевих рятувальників, волонтерів, лісників та прикордонників на тему «Моделювання кризової ситуації».
Завдяки реалізації останнього проекту, під час перебування польської делегації на Вижниччині влітку 2017 року, відбулася робоча зустріч голови Вижницької районної ради Михайла Андрюка із головою Голдапської повітової ради Анджеєм Чотеком. Під час зустрічі, сторони обговорили питання щодо встановлення і поглиблення економічних, соціальних, науково-технічних, екологічних, культурних та інших відносин між територіальними громадами Вижницького району та Голдапського повіту Вармінсько-Мазурського воєводства Польщі, та домовились про обмін досвідом щодо роботи органів місцевого самоврядування в рамках децентралізації та налагодження співпраці в рамках реалізації транскордонних проектів.
Приємно відзначити, що вчора 6 червня, відбулося урочисте підписання угоди про партнерство та співпрацю між Вижницькою районною радою та Голдапською повітовою радою.