Вона встановлена в пам’ять про повстання в’язнів концтабору Бухенвальд, яке відбулося 11 квітня 1945 року.
Система концтаборів, вибудувана нацистською Німеччиною, є однією з найжахливіших і найпотворніших речей, до яких докотилося людство.
 
Усього нацисти збудували 14033 концтабори. На територіях, підконтрольних гітлерівцям, у концтаборах, таборах смерті, в’язницях перебувало понад 20 мільйонів осіб із 30 країн світу. 12 мільйонів не дожили до звільнення. Серед загиблих — 5 млн громадян СРСР, а також 6 мільйонів євреїв з різних країн.
 
Нацизм став і залишається єдиною системою, яка поставила знищення цілих народів на потік.
 
Однак, концтабори існували не лише в нацистській Німеччині...
 
Концтабори організували під час «червоного терору» в росії, оформленому у відповідній постанові РНК РРФСР від 05.09.1918 р. «…Необхідно убезпечити Радянську Республіку від класових ворогів через ізолювання їх у концентраційних таборах» - зазначалося в цій постанові.
 
Одним з найвідоміших став Соловецький табір особливого призначення, або СЛОН.
 
Пізніше ці табори об’єднали й розширили в рамках Головного управління таборів НКВС СРСР (ГУЛАГ), який проіснував з 1930 до 1960 року. За різними оцінками, через табори в СРСР пройшли до 20 млн осіб, з них 1,7 млн — загинули.
 
На жаль, ми знову переживаємо подібне і нині. Сотні, а то й тисячі наших співвітчизників зараз перебувають в російському полоні, а про умови їх утримання ми можемо лише здогадуватися...
 
Сьогодні ми з болем у серці згадуємо тих, хто навіки залишився за колючим дротом гітлерівських концтаборів, низько вклоняємося перед мужніми людьми, які наперекір усім смертям зуміли вистояти у полоні.
 
Наш святий обов’язок – зберегти пам’ять про мільйони безневинно загиблих у концтаборах, створити для колишніх в’язнів належні умови життя, забезпечити необхідні захист та підтримку, оточити теплом та увагою.
 
Глибока вдячність Вам за величний подвиг і самовідданість, проявлені задля майбутніх поколінь.
 
З повагою,
Голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк