Товариство Червоного Хреста України виникло в період Першої світової війни за ініціативи Маріїнської громади сестер милосердя Червоного Хреста, яка вже чотири десятиліття надавала благодійну медичну допомогу мешканцям Києва.
15-18 квітня 1918-го в українській столиці відбувся з’їзд, на якому й було створено Товариство Червоного Хреста України. На форум зібралися активісти руху, представники медико-санітарних організацій Союзу земств і Союзу міст. Коло діяльності організації було доволі широким: допомога біженцям та військовополоненим, турбота про інвалідів і дітей-сиріт, боротьба з голодом та масовими епідеміями – створювалися лазарети і госпіталі, пункти харчування і будинки для безпритульних, протитуберкульозні та венерологічні диспансери, станції боротьби з малярією. За ініціативи Товариства Червоного Хреста України будувалися громадські пральні і лазні, засновувалися фельдшерсько-акушерські пункти, аптеки та магазини санітарної гігієни. В роки голоду 1921-1923 рр. організовувалися безкоштовні їдальні, селянам роздавалися продовольчі пайки.
 
Гуманітарним напрямком своєї діяльності організація безперешкодно займалася всього 5 років. Від 1923-го Товариство почало здійснювати військово-санітарну підготовку населення до захисту держави. Відтак головним стає не гуманітарний, а військово-оборонний напрямок діяльності. А в 1938-му постановою Ради Народних Комісарів у Червоного Хреста України відібрані всі належні йому заклади. Самостійність організації було повністю ліквідовано і в подальшому вона сприймалася як одна з ланок державної системи охорони здоров’я.
 
Президентським указом 28 жовтня 1992-го Товариство Червоного Хреста України визнано єдиним Національним Товариством Червоного Хреста на території України, уповноваженого сприяти органам влади в їхній діяльності в гуманітарній сфері.
 
Зараз Товариство Червоного Хреста України є учасником Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та налічує понад 6 млн. активістів та прихильників й надалі активно працює в гуманітарному напрямку, що особливо стало відчутним в роки повномасштабного вторгнення росії на територію України.
Від щирого серця вітаю Вас зі святом та висловлюю глибоку вдячність за вашу самовіддану працю, любов до людей, небайдужість, милосердя та чуйність, за надання допомоги у скрутних ситуаціях, оптимізм та віру в краще майбутнє.
 
Бажаю Вам та вашим близьким здоров’я, достатку і родинної злагоди.
 
Нехай високі цілі та творче натхнення стануть запорукою вашого подальшого успіху у благородній справі захисту життя, гідності та прав людини!
 
З повагою,
Голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк