26 квітня 1986 року сталася аварія на четвертому енергоблоці. З різницею в дві секунди відбулися два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Обвалилася частина будівель, почалася велика пожежа. Величезна кількість радіоактивних речовин було викинута в атмосферу.
Багатоденну пожежу намагалися загасити сотні пожежників та працівників аварійних служб. Багато з них згодом померли. Понад 100 тисяч жителів найближчих населених пунктів були евакуйовані після аварії. Точне число жертв аварії встановити не вдається і досі, адже багато людей вмирали через роки.
 
Жахливо, що і в наші дні Чорнобиль про себе нагадує...
 
Так, 24 лютого 2022 року рійські загарбники захопили Чорнобильську АЕС. Окупанти облаштували на території атомної електростанції командний пункт для угрупувань військ Східного ВО та КП і “перевалочну базу”, через яку проходило десятки тон снарядів. Чорнобиль також був «транзитною зоною» для відходу окупантів. За останні вісім днів через цю зону пройшли десятки тисяч одиниць російської техніки, яка зараз у Білорусії та Росії.
 
На ЧАЕС окупанти знищили і розграбували унікальну радіологічну лабораторію світового значення. Ця лабораторія була унікальним комплексом з потужними аналітичними можливостями й могла надавати послуги на будь-якому етапі поводження з радіоактивними відходами. Лабораторія виконувала стратегічні функції під час робити з пробами радіоактивних відходів, допомагала їх аналізувати й забезпечувати ядерну та радіаційну безпеку.
 
Мілітаризація врази підвищувала рівень радіоактивної небезпеки. Було перервано на декілька днів електропостачання об’єкту «Укриття», спровоковані пожежі у лісових масивах. Необхідно зважити на неймовірний героїзм персоналу ЧАЕС, адже лише 20 березня 2022 року відбулася часткова ротація персоналу і евакуація осіб, які знаходились на станції.
 
Тож сьогодні, ми схиляємо голову не тільки перед минулим, але й перед теперішнім героїзмом персоналу ЧАЕС, енергетиків та рятувальників.
 
З повагою,
Голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк