З 18 до 20 травня 1944 року за рішенням Державного комітету оборони Народним комісаріатом внутрішніх справ СРСР проводилося виселення кримськотатарського населення Кримської АРСР у Середню Азію.
Офіційним обґрунтуванням для депортації кримських татар стали факти їхньої участі в колабораціоністських формуваннях, які в період Другої світової війни нібито виступали на боці нацистської Німеччини. При цьому серед депортованих було багато кримських татар, які воювали в частинах Червоної Армії. Багато кримських татар евакуювалися ще до окупації німцями Криму і не могли бути колаборантами, однак після повернення з евакуації їх все одно депортували. Загалом було депортовано понад 180 тисяч осіб, майже 200 із них загинули в дорозі.
 
Через 70 років, у 2014 році, з початком тимчасової окупації Кримського півострова російською федерацією тисячі наших співвітчизників – кримських татар і етнічних українців через безпосередню загрозу їхньому життю покинули рідні домівки. Всі ці роки російська окупаційна влада проводить репресивну політику залякування, психологічного тиску, безпідставного ув’язнення, безслідного зникнення кримських татар.
 
Загалом за 9 років окупації Криму неурядовими організаціями було зафіксовано більше 240 політв'язнів та фігурантів політично мотивованих кримінальних справ, з них 172 - представники корінного кримськотатарського народу. Понад 52 300 кримських татар та українців були змушені залишити окупований півострів після початку його окупації.
 
У Криму досі тривають переслідування за політично мотивованими справами, розпочатими до повномасштабної російської агресії.
 
А з 2022 року з окупованих та знищених населених пунктів України росія продовжує примусово переселяти українців, вже не зважаючи на їх національність та походження, фактично продовжуючи геноцид українського народу.
 
Вшануймо пам’ять жертв депортації кримських татар з рідної землі молитвою...
 
Висловлюємо слова скорботи живим свідкам трагічних подій, що увірвалися в їх життя.
 
Лише відновивши суверенітет та територіальну цілісність України на Кримському півострові ми убезпечимо світ від явищ, притаманних тоталітарним режимам, вбережемо українців, кримських татар та інші національності від повторення подібних трагедій.
 
Віримо ЗСУ!
Крим - це Україна!!!
 
З повагою,
Голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк