Слов’янська писемність була створена в IX столітті, близько 862 року. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на честь візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому у справі освіти слов’янських народів старший брат Мефодій.
Кирило створив слов’янську абетку на основі грецької, суттєво змінивши її, щоб передати слов’янську звукову систему. А у підсумку їхньої роботи, були створені дві абетки - глаголиця і кирилиця.
 
Як зазначають сучасні дослідники, українська мова в колі слов’янських мов посідає особливе місце, адже наявність у ній значної кількості фонетичних і морфологічних відмінностей свідчить про самостійний шлях її розвитку як окремої мови впродовж надзвичайно тривалого часу.
 
За кількістю носіїв вона посідає 15-20-е місце у світі. Українська мова - надзвичайно багата, її словниковий запас нараховує близько 500 тисяч лексем, та є однією із наймелодійніших мов світу.
 
Пам'ятаймо нашу історію, примножуймо культурну спадщину свого народу, плекаймо і розвиваймо рідну - українську - мову! Зі святом!
 
З повагою,
Голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк