25 травня у селі Мигово Вижницького району відбулося спільне пожежно-тактичне навчання рятувальників Чернівецької, Львівської, Рівненської областей, Спеціального авіаційного загону Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України, місцевих пожежно-рятувальних підрозділів та працівників лісового господарства щодо гасіння лісової пожежі на території Берегометського лісгоспу. Фахівці Служби порятунку, лісники та представники місцевих пожежно-рятувальних підрозділів тренували спільні дії на випадок виникнення пожежі в лісовому масиві. 

Участь у навчаннях взяв заступник голови Вижницької районної ради Сергій Вірста.

За задумом, внаслідок необережного поводження з вогнем виникло загоряння лісової підстилки, а вітряна погода сприяла швидкому розповсюдженню полум’я. Умовну пожежу помітили лісники й першими приступили до гасіння, використовуючи ранцеві вогнегасники. Одночасно з цим, на місце події було направлено підрозділи Служби порятунку. Прибувши на виклик, рятувальники приступили до ліквідації пожежі, а за допомогою інженерної техніки БАТ-2 рятувальники проклали мінералізовані смуги на шляху розповсюдження вогню та шляхи просування пожежної техніки, щоб не допустити поширення полум’я. 

Для координації дій пожежно-рятувальних підрозділів на місці події на базі пересувного пункту управління  ГУ ДСНС України у Львівській області було розгорнуто штаб. У пересувному пункті управління рятувальники мали змогу в режимі реального часу спостерігати за ліквідацією умовної пожежі, що фільмувалася за допомогою квадрокоптера. Крім того, до гасіння лісової пожежі було залучено роботизовану систему пожежогасіння “Alpha Wolf R1” типу “Alpha Robotics Prototyp” ГУ ДСНС України у Рівненській області. Оператор роботизованої системи пожежогасіння здійснював подачу вогнегасних речовин у важкодоступні для особового складу пожежно-рятувальних підрозділів місця.

Участь у навчанні також брали фахівці гірського пошуково-рятувального відділення. Буковинські гірські рятувальники відпрацьовували дії з порятунку людини з лісового масиву. За задумом, під час ліквідації умовної пожежі вогнеборці виявили грибника, котрий втратив свідомість. Фахівці гірського пошуково-рятувального відділення за допомогою снігоболотохода “Богун” дістались до потерпілого, евакуювали його у безпечне місце, на ношах транспортували до карети швидкої та передали медикам. 

Після ліквідації умовної пожежі учасники підбили підсумки навчань, проаналізувавши дії пожежно-рятувальних підрозділів та лісників. Також фахівці групи піротехнічних робіт поспілкувались з представниками лісового господарства про порядок дій у разі виявлення вибухонебезпечних предметів, а для рятувальників було організовано показ техніки та пожежно-рятувального обладнання. 

Головне управління ДСНС України у Чернівецькій області