Наприкінці минулого року, Чернівецьким регіональним центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій (ЦППК) спільно з ЧОГО «Буковинські перспективи», було розпочато реалізацію проекту «Ефективна комунікація органів публічного управління та інститутів громадянського суспільства: механізми, кращі практики та досвід імплементації», що фінансується Фондом Ганса Зайделя в Україні.

Всі ми спілкуємось, всі ми взаємодіємо з людьми, що нас оточують — з рідними та близькими, з друзями та знайомими, з начальниками та підлеглими, з партнерами по бізнесу, з колегами по роботі, з сусідами та іншими людьми, що зустрічаються нам протягом дня…
Ефективна комунікація — взаємодія, яка нам дозволяє досягнути цілі з мінімальними затратами часу та інших ресурсів. Та, інколи, наше спілкування буває приємним, інколи — не дуже. Інколи ми досягаємо успіху в нашій взаємодії, інколи — ні.

За словами директора Центру Миколи Ярмистого, сьогодні, коли в Україні відбуваються достатньо серйозні процеси реформування систем державного управління, місцевого самоврядування та інших галузей, важливо, щоб було налагоджено тісну співпрацю між органами влади та громадою для спільного вирішення проблем. «Чернівецький регіональний ЦППК виступив з ініціативою створення відповідної навчальної програми і ця ідея була підтримана Фондом Ганса Зайделя в Україні. Програма передбачає декілька етапів. Перший – низка дводенних тренінгів, якими буде охоплено представників усіх районів області. Другий етап – реалізація напрацювань, отриманих під час тренінгу, написання есе про можливі форми та методи взаємодії, які можна впровадити або вже впроваджено на місцях. Третій етап – конкурс есе. Четвертий етап – поїздка до Молдови та Румунії з метою обміну досвідом. Завершенням програми буде круглий стіл, на якому підіб’ють підсумки роботи.»
Відтак, у грудні минулого року, впродовж двох днів, з 11 по 12 грудня, представники районної ради, районної державної адміністрації, громадських організацій та засобів масової інформації Вижницького району, в рамках Проекту навчалися співпрацювати між собою та налагоджувати комунікації із громадськістю. Загалом, за період з 13 листопада до 19 грудня навчання за відповідною тематикою пройшли представники усіх 11 районів області та міста Чернівці – працівники органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, журналісти та представники інститутів громадянського суспільства. Всі учасники тренінгів отримали сертифікати про проходження першого етапу Проекту.
Наступним етапом, стало написання есе про впроваджені методи та засоби комунікації на території Вижницького району, після чого, відповідною конкурсної комісією, було відібрано ряд кращих робіт, а між їхніми авторами 8 травня цього року, було проведено ІІІ етап проекту «Конкурс есе». За результатами конкурсу, переможцями стали 10 учасників з Чернівецької області, серед яких, Олена Фуштей – головний спеціаліст загального відділу – секретар-керівника Вижницької районної ради.
Гарним подарунком для переможців стала участь в міжнародному семінарі в рамках Проекту «Ефективна комунікація органів публічного управління та інститутів громадянського суспільства: механізми, кращі практики та досвід імплементації», що тривав з 21 по 24 серпня в Республіці Молдова та Румунії.
Перший день семінару відбувався в м.Бєлць (Республіка Молдова), де проведено круглий стіл з представниками органів влади, інститутів громадянського суспільства та ЗМІ муніципалітету. Сергій Гакман – заступник директора ЦППК, на початку засідання презентував колегам Проект, в рамках якого відбувається дане засідання та представив учасників заходу. Під час круглого столу з 30 учасниками, було обговорено механізми та інструменти для забезпечення ефективного спілкування між органами державного управління, організаціями громадянського суспільства та засобами масової інформації. На підставі досвіду учасники заходу зазначали важливість прозорості процесу прийняття рішень та роль громадянського суспільства у цьому процесі. У даному контексті, було обговорено аспекти, пов'язані з процесом державних закупівель та моніторингом контрактів інститутами громадянського суспільства. Учасники обмінялися також досвідом та кращими практиками щодо реалізації проектів, впровадження бюджетів участі, міського відродження (Бєлць) та громадських ініціатив (Чернівецька область). Відтак, колеги з Молдови висловили свою готовність продовжувати співпрацю з партнерами з Чернівецької області, щоб забезпечити безперервний обмін ідей і реалізацію спільних проектів.
Наступний день розпочався у місті Ясси, що в Румунії. На засіданні круглого столу, що відбувався у мерії міста Ясси, що є центром однойменного повіту, обговорено особливості ведення комунікації та акцентовано увагу на ролі інститутів громадянського суспільства в процесі прийняття рішень в органах місцевого самоврядування. Професор Ясського університету ім. Петре Андрея Сорін Боканча, який також відповідає за зв’язки з громадськістю в мерії Ясс, розповів присутнім про вісник мерії та методи залучення громадськості, зокрема в частині реалізації проектів. За його словами у 2017 році в самому місті та його околицях реалізовано понад 60 проектів, більшість з них спрямовані на покращення інфраструктури міста, збереження історичної культурної спадщини, розвитку молодіжної політики та спорту. По завершенню засідання, українська делегація побувала на телекомпанії "Tele Moldova +", де відбулася зустріч з директором телеканалу Петру Фразілом, який розповів про роботу телеканалу, її особливості та записав телепередачу про Проект «Ефективна комунікація органів публічного управління та інститутів громадянського суспільства: механізми, кращі практики та досвід імплементації».
В рамках третього дня міжнародного семінару відбулася зустріч в мерії м. Гура-Гуморулуй, що є батьківщиною Ольги Кобилянської, з представниками органів влади та інститутів громадянського суспільства. На зустріч завітав заступник мера Гергел Грацян Децебал, презентував роботу мерії, розповів про особливості прийняття рішень в раді, а також про діяльність ради в контексті залучення інвестицій. Він презентував 2 потужних проекти, які фінансуються Європейським фондом регіонального розвитку через регіональну операційну програму 2014-2020 рр. – «O.A.Z.A» та «T.U.R.I.S.T.», завдяки яким їм вдалося залучити на розвиток свого регіону близько 25 млн. євро. Відтак, для учасників зустрічі, було проведено огляд туристичного відпочинкового комплексу, який збудували в рамках цих проектів та інших інфраструктурних об’єктів міста. Наприкінці зустрічі, учасники делегації з Чернівеччини спільно з румунськими колегами поклали квіти до пам’ятника Ольги Кобилянської.
Останній день перебування в Румунії припав на 24 серпня – День незалежності України. Фінальна зустріч, по особливому урочисто, відбувалася у Сучавській повітовій раді особисто під керівництвом голови Сучавського повіту Георге Флутура за участі ректора Сучавського університету ім. Штефана чел Маре Міхая Диміана, представників ради та фундації «ANA», громадських організацій та ЗМІ. Перед початком засідання, присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять про всіх полеглих за незалежність України. Відтак, в ході дискусії сторони обговорювали головні аспекти взаємодії органів державного управління з громадськістю та ЗМІ, роботу органів місцевого самоврядування в контексті децентралізації і розвиток сільських територій. В своєму виступі Георге Флутур зауважив, що понад 20 років Сучавський повіт тісно співпрацює з Чернівецькою областю в різних галузях, і йому надзвичайно приємно спостерігати, що така співпраця розвивається. Також, посадовець акцентував увагу на діяльності ради та назвав головні напрямки її роботи – це розвиток інфраструктури, залучення коштів ЄС, збереження культурної спадщини, розвиток туризму, прозорість в процесі прийняття рішень та діяльності ради та ряд інших., зокрема, розповів про інформаційні центри в селах, сайт «Історії успіхів», реалізовані проекти та конкурси проектів від повітової ради. Підбиваючи підсумки засідання, Микола Ярмистий висловив слова вдячності за теплий прийом, наголосив на важливості проведення таких заходів та запевнив присутніх, що взаємозв’язки між Україною та Румунією й надалі розвиватимуться, зокрема, через співпрацю Чернівецької області та Сучавського повіту. Відтак, від імені учасників Проекту Олена Фуштей вручила посадовцю пам’ятні подарунки, та мала честь презентувати Вижницький район. Вітаючи голову повітової ради, вона розповіла, що Вижницький район має налагоджені партнерські відносити з двома комунами Сучавського повіту – Сучевіца та Балківці та висловила сподівання, що найближчим часом вже можна буде побачити перші результати цієї співпраці. «Щиро дякую за гостинність! І ласкаво просимо до Чернівецької області та Вижниччини, зокрема!» - завершила вона.
Підбиваючи підсумки поїздки, можна сказати одне – досвід перейняли і тепер потрібно багато працювати, щоб впровадити побачене.
Румунія вражає своєю культурною спадщиною – середньовічні замки, численні храми, розписні монастирі початку XVII століття, музеї побуту, тощо. Все це притягує туристів та допомагає у розвитку інфраструктури навіть невеличких містечок. Вижницька районна рада вже робить перші кроки в даному напрямку, реалізовуючи спільний проект Вижницької та Косівської районних рад «Налагодження міжрегіонального партнерства з Легіоновським повітом Республіки Польща як можливість популяризації історико-культурної спадщини Гуцульщини за межами етнорегіону», що впроваджується у рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, яка реалізується Асоціацією “Єврорегіон Карпати – Україна” та фінансується за кошти обласних бюджетів Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької областей, компанії ДТЕК, ПрАТ “Моршинський завод мінеральних вод “Оскар”.
Сподіваємось це вдалий старт на шляху розвитку нашого району!