Традиційно склалося, що напередодні нового навчального року проводяться серпневі педагогічні конференції, завдання яких полягає в тому, щоб визначити пріоритетні напрямки роботи щодо виконання державної програми розвитку освіти, реалізації державної політики в системі дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, проаналізувати підсумки роботи за минулий навчальний рік, відзначити досягнення, позитивне в роботі педагогічних колективів, а разом із тим загострити увагу на помилках та упущеннях у роботі, намітити шляхи вирішення проблем, що стоять сьогодні перед освітянами.

Так, вчора, 30 серпня, в приміщення Вижницького районного будинку дитячої та юнацької творчості відбулася серпнева конференція працівників освіти «Концепція «Нова українська школа»: перші кроки реалізації в системі освіти району та пріоритетні завдання» за участю голови райдержадміністрації Руслана Сенчука, голови районної ради Михайла Андрюка, голови райкому профспілки працівників освіти та науки Ярослава Борсука.

Насамперед, учасники конференції вшанували хвилиною мовчання захисників, які поклали життя на Сході України для збереження цілісності нашої держави.

Начальник відділу освіти Михайло Андрич доповів про підсумки розвитку освітньої галузі району у 2017/2018 навчальному році та завдання на 2018/2019 навчальний рік.

Зазначив, що мережа дошкільних навчальних закладів у Вижницькому районі становить 15 закладів (8 закладів дошкільної освіти та 7 дошкільних підрозділів при НВК ), в яких виховуються 1000 дітей у 36 групах. У 2017 році у районі створено 20 додаткових дошкільних місць - відкрито дошкільний підрозділ Великівського НВК І ступеня – філії опорного закладу Мигівського НВК. Пріоритетними завданнями на 2018-2019 навчальний рік визначив:

- створення додаткових дошкільних місць шляхом відкриття груп у функціонуючих ЗДО/НВК та добудови нових приміщень;

- забезпечення методичного супроводу впровадження інклюзивної освіти в умовах дошкільної освіти.

- оновлення обладнання, навчально-наочних посібників та іграшок у дошкільних закладах освіти, відповідно до Примірного переліку, затвердженого наказом МОНУ від 19.12.2017 №1633.

Мережа навчальних закладів району в 2017/2018 н.р. становила 15 закладів загальноїсередньої освіти, в яких навчалося 3507 учнів. У 2018/2019 н.р. планується набір першокласників у заклади району 467 учнів, що на 45 більше у порівнянні з минулим роком. Так, у 2018/2019 навчальному році переступлять поріг школи 3647 учнів у 200-х класах, що на 140 учнів більше (на 2 класи більше).

Покращилась і матеріальна база навчальних закладів. Для шкіл смт.Берегомет придбано шкільний автобус за 1700 тис.грн. Виділено 200 тис. грн. для придбання кабінетів природничо-математичного циклу, сучасних засобів навчання для Коритненської та Банилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. На реалізацію Нової української школи виділено коштів державної субвенції на суму 1036369 грн., з районного бюджету 89701 грн., невикористані кошти субвенції території Донецької та Луганської областей – 128 тис.грн. та 200 тис.грн.на кабінети.

На даний час проведено тендерні процедури щодо придбання меблів (одномісних парт для 1 класу), технічного обладнання на суму понад 700 тис.грн.

Проблемою залишається функціонування малочисельних класів у сільських школах (до 10 учнів, вартість навчання яких вдвічі перевищує вартість навчання у великих школах. У 2018/2019 н.р. буде функціонувати у 7 навчальних закладах 32 малочисельних класи.

Окремо проаналізовано результати ДПА та ЗНО, участь в районних та обласних олімпіадах. Окреслено напрямки, в яких повинна здійснюватись виховна робота, проаналізовано організацію оздоровлення та відпочинку учнів.

Михайло Андрич відзначив, що у цьому році збільшиться кількість дітей інклюзивної форми навчання. В останній день літа, 31 серпня, в приміщенні районної ради та райдержадміністрації відбудеться відкриття інклюзивно-ресурсного центру Вижницької районної ради, який охопить навчанням 40 дітей.

«Єдиною перешкодою для здійснення наших планів назавтра можуть бути тільки наші сьогоднішні сумніви, тому ми повинні мати мужність прийняти виклики, які ставить перед нами реформа освітньої галузі, критично оцінити слабкі сторони та без сумнівів примножувати свої здобутки. Тільки разом, об’єднуючи зусилля та професіоналізм, можна досягти успіху! Разом до Нової Української Школи!!!», - підсумував свою доповідь Михайло Андрич.