Інклюзивна освіта – це та складова гуманітарної політики кожної сучасної країни, яка свідчить наскільки її суспільство захищає невід’ємні права людини та яка сьогодні поступово входить у освітній процес України. Інклюзивна освіта – це, передовсім, формування суспільної уваги та поваги до розмаїття та унікальності кожного учня чи учениці, що, у свою чергу, забезпечує кращу якість освіти для всіх дітей. Впровадження інклюзивно-ресурсних центрів – одна з фундаментальних основ Нової української школи.

Відсьогодні у Вижницькому районі запрацював інклюзивно-ресурсний центр Вижницької районної ради, де надаватимуть комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дітей, а також допомагатимуть їх соціальній адаптації. Інклюзивно-ресурсний центр створено на виконання Постанови Уряду від 12 липня 2017 року, на підставі розпоряджень голів ОДА та РДА, рішення сесії Вижницької райради від 19 квітня 2018 року та покликаний забезпечувати методичний, психологічний, дефектологічний, логопедичний супровід дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років протягом усього навчання. Також в установі фахівці готуватимуть комплексну оцінку розвитку дітей з особливими освітніми потребами. На підставі цього висновку дитина навчатиметься у загальноосвітньому навчальному закладі на інклюзивній формі навчання за програмою, визначеною у комплексній оцінці. Послуги центру будуть безкоштовними для їх батьків. За словами директора ІРЦ Катерини Лейби, в центрі займатиметься 40 дітей з району. Також фахівці здійснюватимуть виїзди в навчальні заклади з метою надання методичної та іншої допомоги.

У відкритті інклюзивно-ресурсного центру Вижницької районної ради взяли участь заступник голови Чернівецької облдержадміністрації Мирослав Заячук, директор Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА Оксана Палійчук, голова Вижницької райдержадміністрації Руслан Сенчук, заступник голови районної ради Сергій Вірста, Вижницький міський голова Олексій Чепіль.

Як зазначив Мирослав Заячук, у травні цього року Чернівецька облдержадміністрація підписала меморандум з Благодійним фондом Порошенка щодо створення мережі таких центрів. За останні кілька днів такі центри відкриті в Сокирянах, Новоселиці, Сторожинці, сьогодні відкривається в Кельменцях. На створення даної установи використано 200 тис. грн. з державного бюджету та 25 тис.грн. з районного бюджету.

 

Благочинний Вижницького району митрофорний протоієрей Ілля Кігніцький прочитав молитву за здоров’я майбутніх учнів центру, поблагословив присутніх на добре діло та освятив приміщення установи.