Впродовж 14 -15 листопада на Чернівеччині відбулася міжнародна наукова конференція «Муніципальні читання імені Антона Кохановського».

Організаторами заходу виступили Чернівецький регіональний центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій, а також кафедра політології та державного управління Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича за підтримки Представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні, Республіці Молдова та Румунії.

Так, вчора, 15 листопада, в рамках міжнародної наукової конференції був організований круглий стіл: «Ефективна комунікація органів влади та інститутів громадянського суспільства: механізми, практичний досвід та імплементація» на базі Вижницького району. Привітати гостей завітали голова районної ради Михайло Андрюк, голова райдержадміністрації Руслан Сенчук та Вижницький міський голова Олексій Чепіль.

У своєму виступі Михайло Андрюк наголосив, що: - «Сучасні тенденції та інтенсивність розвитку суспільства створюють нові передумови для налагодження комунікації між різними групами, в яких на зміну конкуренції, а то й протистояння, приходять конструктивний діалог і порозуміння. Налагодження партнерських відносин стає одним із найважливіших підходів у діяльності органів місцевого самоврядування на шляху досягнення спільних цілей, запорукою важливих змін у громадах і суспільстві загалом. Радий, що саме Вижниччина приймає у себе такий захід та має можливість поділитися своїм досвідом.»

Модератором круглого столу виступив директор Чернівецького регіонального центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Микола Ярмистий.

Керівник проекту «Ефективна комунікація органів влади та інститутів громадянського суспільства: механізми, практичний досвід та імплементація» Фонду Ганса Зайделя в Україні, Республіці Молдова та Румунії Даніель Зайберлінг розповів про важливість взаємодії органів публічної влади з інститутами громадянського суспільства на регіональному рівні. Також він наголосив, що особливо важливим це є для держав в рамках транскордонного співробітництва. Для Чернівецької області така співпраця налагоджується з державами Молдова та Румунія. В цьому контексті важливим є об’єднання зусиль органів влади та громадськості на основі ефективної комунікації.

Організатори круглого столу презентували інформаційний збірник за результатами проекту «Ефективна комунікація органів влади та інститутів громадянського суспільства: механізми, практичний досвід та імплементація». Учасники конференції обговорили відносини між владою та громадськістю, значення засобів масової інформації у комунікації з органами публічної влади, та комунікативні засади транскордонного співробітництва та перспективи їх розвитку.

З ключовою презентацію на круглому столі про підвищення кваліфікації учасників проекту та їх спільну поїздку у Румунію виступила заступник директора – начальник навчально-методичного відділу Чернівецького центру перепідготовки та підвищення кваліфікації Альбіна Грищенко. Свою думку стосовно даного проекту та успіхів, які були досягнуті під час нього висловили викладачі Центру – Альона Головіна, Наталія Нечаєва-Юрійчук та Наталія Ротар.

На завершення круглого столу учасники поділилися враженнями та пропозиціями стосовно ефективної комунікації органів влади та інститутів громадянського суспільства. Також, гостям було презентовано досвід налагодження комунікацій Вижницького району. Зокрема, начальник відділу культури райдержадміністрації Наталія Додяк розповіла присутнім, як за допомогою культурних заходів можна налагоджувати комунікації.

Також, учасникам було презентовано досвід роботи районної ради щодо співпраці через проекту діяльність та залучення інвестицій та презентовано спільний проект Вижницької та Косівської районних рад «Налагодження міжрегіонального партнерства з Легіоновським повітом Республіки Польща як можливість популяризації історико-культурної спадщини Гуцульщини за межами етнорегіону», який відбувається в рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, яка реалізується Асоціацією “Єврорегіон Карпати – Україна” та фінансується за кошти обласних бюджетів Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької областей, компанії ДТЕК, ПрАТ “Моршинський завод мінеральних вод “Оскар”.

По завершенні засідання учасники міжнародної конференції відвідали музей Вижницького коледжу прикладного мистецтва ім. В.Ю.Шкрібляка.