З метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддаючи належне шанування патріотизму і мужності громадян, які восени 2004-го року і в листопаді 2013-го - лютому 2014-го стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів Української держави та її європейського вибору, Указом Президента України Петра Порошенка був встановлений День Гідності та Свободи, який ми відзначаємо нині.

У Вижницькому районному будинку дитячої та юнацької творчості за участю громадськості, учнівської та студентської молоді, працівників установ та організацій району проведено годину пам’яті.

Ведучі заходу директор Вижницького РБНТД Михайло Ковалюк та художній керівник Ольга Дроняк пригадали гірку історію становлення демократичної суверенної України та останні революційні події: Помаранчеву революцію та Революцію Гідності. Хвилиною мовчання із запаленими свічами пам’яті вшанували подвиг героїв Небесної сотні та воїнів АТО Вижницького району, які передчасно загинули на східних рубежах країни, боронячи рідну землю від зазіхань агресора: Павла Лейбу, Ігоря Крисоватого, Юрія Дутчака, Івана Діяконюка, Олександра Колотила, Геннадія Запару, Василя Паламарюка, Віталія Крутофіста, Олега Косована…

До присутніх звернулися заступник голови районної ради Сергій Вірста, заступник голови райдержадміністрації Юрій Татарин та в.о.начальника відділу освіти, культури, медицини та спорту Вижницької міської ради Ася Заєць.

"Сьогоднішній день – це незаперечний доказ відродження Української нації, нашої держави. Це підтвердження того, що події минулих років на Майдані змінили наш народ, об’єднали нас в єдиній, соборній й незалежній Україні.

Щиро дякую кожному з вас, дорогі вижничани, за те, що ви патріоти, за те, що робите все можливе, аби світ побачив нову Україну такою, що формує нове обличчя демократичної Європи." - зазначив у своєму виступі Сергій Вірста.

По завершенню офіційної частини присутні переглянули український історично-біографічний фільм 2018 року режисера Олеся Янчука «Таємний щоденник Симона Петлюри».