Вчора, 22 листопада, в обласній державній адміністрації відбулося засідання регіонального круглого столу на тему: «Зміцнення розвитку громад через освіту дорослих».

Захід відбувся за сприяння Чернівецької ОДА, організації благодійного фонд «Суспільні ресурси та ініціативи» у партнерстві з DVV International в Україні та підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини

Учасників засідання привітав перший заступник голови облдержадміністрації Михайло Павлюк. Окрім побажань щодо налагодження конструктивного діалогу та плідної праці, посадовець наголосив, що за ініціативи Президента України і Ради регіонального розвитку в державі розпочався процес обговорення перспективних планів розвитку територій, зокрема Чернівецької області, на 2019 – 2022 роки.

«Завтра, 23 листопада, в ОДА відбудеться обласна Рада регіонального розвитку, під час якої буде обговорено стратегічні питання поступу територій. Вбачаю, що у предметну дискусію щодо стратегії розвитку територій потрібно залучати лідерів самоврядування, а також представників експертних неурядових організацій»

В.о. виконавчого директора Української асоціації освіти дорослих, голова Громадської ради при Міністерстві освіти і науки України Микита Андрєєв, що філософія освіти у реаліях сьогодення докорінно змінена. «Якщо доросла людина не здобуває додаткові знання кожні 2-3 роки, вона стає неконкурентоспроможною на ринку праці. Саме проведення подібних круглих столів, де представників громадськості переважна більшість, дозволяє запроваджувати неформальну систему освіти для дорослих».

Після вітального слова організаторів, учасники круглого столу, а це представники структурних підрозділів ОДА, місцевого самоврядування, громадськості науковці, експерти – виступили з доповідями щодо різних аспектів значення неформальної освіти дорослих для розвитку регіонів.

Так, координатор проекту DVV International в Україні Ірина Чубарик презентувала проект: «Регіональні голови – громадянська освіта дорослих для розширення прав і можливостей локальних громад в Україні та Білорусі».

У рамках обговорення ролі місцевих органів влади в розвитку освітніх програм для дорослих, заступник директора Департаменту освіти і науки ОДА Ірина Ісопенко доповіла на тему: «Освіта для дорослих – один з пріоритетних напрямків державної освітньої політики».

Президент благодійного фонд «Суспільні ресурси та ініціативи» Олена Танасійчук висловила сподівання, що ефективною моделлю культурно-освітнього при Чернівецькій обласній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка може стати відкритий університет.

Насамкінець, для можливості співпраці в контексті розвитку освіти для дорослих, Магальська та Острицька сільські ради Чернівецької області підписали Меморандум про співпрацю з благодійним фондом «Суспільні ресурси та ініціативи», Представництвом німецької неурядової організації «Німецьке об'єднання народних університетів» та Українською асоціацією освіти дорослих.

Участь у засіданні взяли і представники від Вижницького району.