Вже понад 25 років в Україні існує така інституціалізована форма владно-громадської взаємодії, як громадські ради, що створюються і діють при органах публічної влади.

Певним стимулом для органів влади щодо запровадження інституту громрад є вимоги, пов’язані із реалізацією Україною курсу на європейську інтеграцію. Оскільки чи не найголовнішою умовою прийняття будь-якої країни до складу «європейської сім’ї» є створення в ній інфраструктури демократичних інституцій та забезпечення належних умов для їхнього сталого функціонування.

Цим вимогам відповідають саме громадські ради, адже через них як через форпост громадськості, що діє у безпосередній близькості до влади і в тісному контакті з нею, можна найбільш оперативно і конструктивно вирішувати нагальні питання суспільного значення.

Діюча громадська рада при Вижницькій райдержадміністрації створена 02 червня 2017 року та включає в себе 23 представників інститутів громадянського суспільства. Сьогодні, 29 березня, відбулося чергове засідання громради, де присутні 10 членів ради обговорили питання реформи децентралізації у Вижницькому районі, підбили підсумки своєї роботи, розглянули проект Положення про громадську раду при Вижницькій райдержадміністрації. Хоча жодних рішень сьогодні не було прийнято через відсутність кворуму, однак всі питання порядку денного ретельно обговорено в присутності голови райдержадміністрації Руслана Сенчука та керуючого справами районної ради Георгія Івоняка, які врахували зауваження та пропозиції представників громадськості.