Цьогоріч мальовнича Гуцульщина завітала  до Чернівецької області у м. Вижницю, на славнозвісну Буковину. Усміхнені обличчя буковинців радісно вітали на своїй землі XVIII міжнародний гуцульський фестиваль та всіх гостей свята. Звідусіль лунала музика, що здавалося — співає кожне українське серце від Заходу до Сходу. Адже фестиваль зібрав чимало талановитих людей з різних куточків України та з-за кордону. А враховуючи, що 2008 року його провести не змогли через велику липневу повінь, яка завдала великої шкоди, то фестивального дійства всі дуже чекали.

Отже, вісімнадцятий Міжнародний Гуцульський Фестиваль розпочав свою роботу в суботу, 29 серпня; і усе почалося саме біля Вижницької РДА: тут на центральній вулиці було сформовано колону із учасників Фестивалю. І що є найбільш визначальним  – можна було сфотографувати окремо делегації з різних гуцульських громад.

Настрій був справді святковий: відусюди лунали запальні гуцульські мелодії, святкова метушня і перші незабутні враження, веселий сміх – атмосферу передчуття і очікування було забезпечено цілком.

Десь по десятій колона рушила у бік центру міста, а відтак – до Головної сцени Фестивалю, яка розташувалася на стадіоні; де відбулося урочисте відкриття Фесту і вітальний святковий концерт.

На Фестиваль прибули близько 1600 учасників не лише із Західного регіону України, а й делегації гуцульських діаспор з Румунії та Мурманська (Росія).

Фестиваль розпочався парадом учасників вулицями містечка, покладанням квітів до пам’ятників, а урочисте відкриття відбулося на вижницькому стадіоні. Після оголошення привітання від Президента України запалили фестивальну ватру. Згодом уся Вижниця перетворилася на сцену, де виступали десятки народних колективів, проходили фотовиставки та виставки картин, виробів народних майстрів, демонстрували фільми про Гуцулію.

В заході взяли участь представники різних регіонів. Найбільше запам’яталися учасники Чернівецької та Івано-Франківської областей. Неабияку ініціативу проявили і косівчани. Були нагороджені не тільки щирими оплесками, словами, а й грамотами та цінними подарунками і з мужністю перейняли естафету гуцульського свята. Також зуміли завоювати призові місця гості з Верховинського району, Надвірної, Банилова, Вижниці, Путили, Чернівців та інших населених пунктів західного осередку.

Проведена і науково-практична конференція з питань транскордонного співробітництва та інвестиційної підтримки Гуцульського регіону. А в неділю, 30 серпня, усіх охочих пригощали гуцульською кулешею та вперше за останні 30 років по Черемошу сплавлялася дараба. І до книги рекордів України занесена 140-кілограмова гуцульська кулеша, зварена на ватрі.

Така спорідненість та співдружність викликана не лише сусідськими стосунками, а й українським темпераментом, мотивами, звичаями, спільними надбаннями й українським духом. Вишукані візерунки, переплетені орнаменти, голосисті виконавці, грайливі музиканти, мелодійні звуки цимбалів, сопілки та скрипки, золоті руки різьбярів, глиняний посуд... — це все скарбниця маленької гуцульської душі, яка була відкритою для всіх охочих на цьому XVIII з’їзді шанувальників українських традицій та незабутнього щорічного гуцульського свята.

Потішити себе можна було й танцями під спів заслужених артистів України та молодих виконавців. Серед них В. Данилюк, Л. Корінець, І. Стиць, М. Шпак, дует «Писанка» та багато інших як співочих, так і танцювальних гуртів. Неперевершеною була і презентація колекції одягу учениць коледжу прикладного мистецтва ім. Шкрібляка, яка вдало підкреслила красу української дівчини.

Протягом фестивальних днів гості святкувань мали можливість поласувати смачними гуцульськими стравами та разом з організаторами підтримати сплавуюючих на дарабах по річці Черемош.

Вперше в історії фестивалів на Вижниччині, було утворено обласний оргокомітет, який очолив тодішній голова Чернівецької обласної державної адміністрації В.Куліш.

Тому, тримаючи гуцульську булаву та український прапор над водою карпатських гір, можна з гордістю сказати, що XVIII міжнародний фестиваль відбувся і надовго закарбувався у серцях усіх приїжджих до невеличкого, та такого багато містечка України — Вижниці. І фестивальна естафета знову перейшла через бурхливі води Черемоша до Косова. Однак косівчанам вдруге цей захід виявився не під силу, знову на перешкоді стала стихія. Та все ж дев’ятнадцятий фестиваль відбувся в 2011 році в Косові.

Що ж!

Хай лунає над Карпатами девіз цьогорічного фестивалю:

БУДЬМО МОЦНІ, ТРИМАЙМОСЯ КУПИ, БО МИ БІГМЕ ТОГО ВАРТІ!

 

Джерела - http://www.ridnamoda.com.ua/?p=3134 , http://bukovynaonline.com/xviii-mignarodnyi-guculskyi-festyval-u-vyzhnyci/ , http://www.kosivart.com/index.cfm/fuseaction/hutsul_festival.vyzhnytsya-XVIII/

Фото з архіву Василя Марчука та попередніх джерел.

Більше фото на сторінці Фестивалю в мережі facebook - https://www.facebook.com/26InternationalHutsulFestival/