Згідно з Указом Президента України від №22/2019 від 30.01.2019 року з 01 квітня розпочався черговий призов громадян України на строкову військову службу. 

Підготовчі заходи в районі розпочалися ще у лютому і наразі до команди зараховано 33 призовників, що становить 69% виконання планового завдання. З метою проведення аналізу та планування заходів з покращення ситуації з проведення весняного призову вчора, 11 квітня, відбулася нарада за участю військового комісара Чернівецького обласного військового комісаріатуВіталія Чурая, голови райдержадміністрації Руслана Сенчука, голови районної ради Михайла Андрюка, військового комісара Вижницького РВК Сергія Колесниченка, представників силових структур району, голів об’єднаних територіальних громад, селищної та сільських рад, сільських старост.

Сергій Колесниченко проаналізував стан виконання планового завдання по весняному призову, а кожен місцевий голова доповів про здійснені заходи та проблемні питання, з якими вони стикнулись. Всі негативні чинники ретельно проаналізовано та напрацьовано шляхи їх подолання.

В свою чергу Віталій Чурай розповів, що протягом весняного призову в Чернівецькі області до лав Збройних Сил України та інших військових формувань планується набір 500 строковиків. Відправка команд молодого поповнення до військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань розпочалась вже 9 квітня та триватиме до 14 червня 2019 року. Військовим комісаром було наголошено, що військовослужбовці строкової військової служби не залучаються до виконання бойових завдань на території Донецької та Луганської областей і цю істину необхідно доносити всім молодим людям та їхнім батькам, які ухиляються від служби в армії через страх участі в бойових діях. Разом з тим, служба в армії формує з молодого хлопця справжнього чоловіка з міцним характером, вчить бути відповідальним, працювати в команді та підставляти плече товаришу. Солдати строкової служби перебувають на повному забезпеченні держави, а також користуються рядом інших пільг та переваг. Крім того, полковник Віталій Чурай наголосив що, у разі неявки призовника до військового комісаріату за повісткою без поважних причин, він нестиме відповідальність в установлену законом порядку.

На нараді також підняте питання про створення загонів територіальної оборони, фінансування яких відбуватиметься через відповідну Комплексну районну програму. Присутні одноголосно погодились в необхідності створення та укомплектування батальйонів тероборони, які першочергово залучатимуться для усунення наслідків стихійного лиха чи техногенних катастроф, та, в разі необхідності, для захисту жителів району у випадку прямої збройної агресії.

Насамкінець, оголошено, що до Великодніх свят на передову планується відвезти смаколики нашим захисникам і всі бажаючі можуть ще долучитись до підготовки поїздки.

Довідково. Згідно із законодавством, призову на строкову службу підлягають громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років та які не досягли 27-річного віку. Строкова служба передбачена терміном 12-18 місяців в залежності від рівня освіти. А для громадян які бажають своє майбутнє зв’язати зі Збройними Силами є інші перспективи – це служба за контрактом. Слід зазначити, що окрім наявних пільг та переваг, з початку 2019 року збільшилось грошове забезпечення військовослужбовців за контрактом.