Близько 400 учасників, 80 спікерів, 20 панелей, два Олімпійських дні, грандіозний концерт, етновечірка, гастролокація на відкритому майданчику з дегустацією продуктів місцевих виробників – таким був триденний Форум місцевого розвитку, який вчетверте відбувається у Трускавці.

Третій день форуму для представників самоврядних органів Вижниччини видався напрочуд продуктивним.
Окрім участі в панельних дискусіях: ефективне управління для економічного розвитку громад; жінки за розвиток у час конфлікту; нова якість співпраці задля безпеки в прикордонних територіях Карпат; співпраця та партнерство як інструменти вирішення проблем поводження із твердими побутовими відходами. 
Голова Вижницької міської ради ОТГ Олексій Чепіль виступив в якості спікера на панельній дискусії “Кращі практики підтримки ініціатив місцевих карпатських громад”, в рамках якої було презентовано Програму підтримки ініціатив місцевих карпатських громад та проведено процедуру підписання грантових угод на реалізацію проектів у рамках даної Програми. 
Так, уповноваженими особами: головою Косівської районної ради Павлом Ванджураком, головою Вижницької районної ради Михайлом Андрюком, виконавчою директоркою АОМС “Єврорегіон Карпати-Україна” Галиною Литвин, було підписано грантову угоду на реалізацію ще одного спільного Косівської та Вижницької районних рад «Популяризація історико-культурної спадщини Гуцульщини за межами етнорегіону, шляхом збережння одягових традицій». Загальний бюджет проекту складає – 276,0 тис. грн.
Відповідний проект є продовженням спільних напрацювань двох представницьких органів місцевого самоврядування сусідніх областей, мистецьких навчальних закладів, музейних установ у сфері дослідження та промоції одягових традицій Гуцульщини, що були реалізовані впродовж 2018 року у рамках першого проекту «Налагодження міжрегіонального партнерства з Легіоновським повітом Республіки Польща як можливість популяризації історико-культурної спадщини Гуцульщини за межами етнорегіону».
Також, голова Вижницької міської ради ОТГ Олексій Чепіль підписав аналогічну угоду на реалізацію проекту «Створення нового формату музею – запорука популяризації історико-культурної спадщини Вижниччини».
Відтак, в ключовій панелі завершального дня форуму «Перспективи розвитку гірських територій» виступив голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк. 
Перший заступник міністра регіонального розвитку будівництва і житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода розповів про основні кроки, які здійснює у цьому напрямку Міністерство. «Мінрегіон забезпечує законодавчий супровід концепції, але велика робота має бути проведена і в регіонах при підготовці регіональних концепцій розвитку. На жаль, останнім часом активність регіонів дещо знизилася, що обмежує кількість креативних проектів», – резюмував він.
Більшість учасників дискусії наголошували на першочерговій ролі розвитку інфраструктури у гірських районах.
За підсумками роботи IV Форуму місцевого розвитку було також ухвалено резолюцію, у якій зокрема йдеться:
«Ми, учасники ІV Форуму місцевого розвитку, який відбувся 25-27 червня 2019 року у місті Трускавець, вітаючи єднання зусиль органів місцевого самоврядування, центральних органів виконавчої влади, громадянського суспільства і лідерів громад, міжнародних програм технічної допомоги та експертного середовища навколо питань, пов’язаних із підвищенням ефективності використання інструментів розвитку Карпатського регіону, а також поглибленням міжрегіональної співпраці задля розбудови загальноукраїнської солідарності, 
беручи до уваги наявні практики реалізації регіональної політики Європейського Союзу та досвід співпраці карпатських областей (розробка Концепції розвитку гірських територій українських Карпат на період 2019-2027 роки, Програма підтримки ініціатив місцевих карпатських громад)
наголошуючи на важливості послідовного продовження реформи децентралізації та створення стимулів для нарощення фінансової спроможності громад закликаємо:
щодо забезпечення збалансованого розвитку Карпатського регіону
- ініціювати перед Європейською Комісією впровадження пілотної програми підтримки регіональної політики Українських Карпат базуючись на досвіді фінансування Європейським Союзом програм розвитку регіонів (Програми підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України, програми «U-LEAD з Європою»);
- беручи до уваги позитивний досвід реалізації Програми підтримки ініціатив карпатських громад на території чотирьох карпатських областей доручити адміністрування пілотної програми підтримки регіональної політики українських Карпат Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна».
щодо підвищення ефективності транскордонного співробітництва і залучення коштів міжнародної технічної допомоги
- розробити для потенційних реципієнтів міжнародної технічної допомоги механізм отримання коштів з державного бюджету на співфінансування проектів та відшкодування фінальних (балансових) платежів на умовах повернення;
- передбачити при складанні Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік» окрему статтю видатків для співфінансування проектів міжнародної технічної допомоги;
- звернутися до органів, відповідальних за планування програм Європейського Союзу, із проханням включити Львівську область до території реалізації Програми транскордонного співробітництва Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна і Дунайської транснаціональної програми у фінансовій перспективі 2021-2027;
- ініціювати внесення змін до угод між Україною і Європейським Союзом в частині звільнення від сплати податку на додану вартість, з метою підвищення ефективності реалізації українськими партнерами проектів міжнародної технічної допомоги у фінансовій перспективі 2021-2027рр.
щодо сприяння місцевому розвитку в контексті реформи децентралізації
- врегулювати бюджетне вирівнювання місцевих бюджетів шляхом внесення змін до методології та механізму горизонтального вирівнювання податкоспроможності в частині урахування під час розрахунку обсягів базової (реверсної) дотації показників бюджету м. Києва;
- змінити пропорції під час розподілу додаткової дотації на фінансування переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я в частині здійснення розподілу дотації у галузі освіти з розрахунку на учня;
- вжити заходів щодо недопущення зменшення обсягу додаткової дотації на фінансування переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я, як це передбачено в проекті Бюджетної декларації на 2020-2022 роки, а, навпаки, збільшити його з урахуванням інфляційних процесів.

Нагадаємо, що Вижниччину на форумі представляли голова районної ради Михайло Іванович Андрюк, голова райдержадміністрації Ruslan Senchuk та голови Вижницької й Вашківецької міських ОТГ Олексій Чепіль та Mykola Perch.