Цими вихідними, а саме 27-28 липня, у місті Радехів Львівської області, пройшов найсмачніший фестиваль західної України - "Куховарня "RadoFest".

Участь у дійстві взяли представники Вижниччини, на чолі з головою районної ради Михайлом Андрюком й начальником відділу культури райдержадміністрації Наталією Додяк.

Гуцульський фольклор та кухню презентували – народний аматорський чоловічий хор с.Іспас (художній керівник Сергій Глушківський), Марія Ісопчук – художній керівник НАВА «Молодички-жартівнички», Михайло Ковалюк – директор Вижницького РБНТД, Ольга Дроняк – художній керівник Вижницького РБНТД та Євдокія Ковалюк – завідувачка з постановочної частини народного аматорського театру Вижницького РБНТД.

Цьогорічний фестиваль проводився в рамках реалізації проекту «Презентація автентичної карпатської кухні як історичного скарбу України та частини кулінарної спадщини Європи», який втілюють Радехівська районна рада, Вижницька районна рада, Верховинська РДА та ГО «Ми в дії». Нагадуємо, що даний проект впроваджується в рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, яка реалізується Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна» за фінансової підтримки Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької обласних рад, компанії ДТЕК та ПАТ "Концерн Галнафтогаз".

Метою проекту є відновлення та пропагування українських автентичних страв місцевої кухні західних регіонів як історичного скарбу України на рівні з національними традиціями, українським фольклором, та сучасною музикою. Створення унікального гастрономічного туристичного маршруту між сусідніми регіонами Львівщини, Івано-Франківщини та Буковини, шляхом участі у регіональних фестивалях. Вижницька районна рада реалізує даний проект у співпраці з Вижницькою міською радою ОТГ.

В межах першого фестивального дня, аматори Вижниччини дали концерт для гостей. З вітальним словом до присутніх звернувся очільник представницької влади району Михайло Андрюк. Хоровий та автентичний співи, гуцульський гумор та музика, автентична гуцульська та буковинська одежа нашого регіону нікого не залишили байдужими.

Відтак, відбувся заключний етап реалізації проекту, а саме – було презентовано автентичну кухню Вижниччини. Гості фестивалю мали змогу записати рецепт та процес приготування страви під назвою «Таємниця капустяної спокуси», та окрім того ще й скуштувати– голубців з крупами і шкварками, «Торбу гуцула», гуцульських «пирогів» з бринзою й грибною підливою, тощо. Все це частування відбувалося під спів гуцульських коломийок, що спричинило неабиякий фурор на локації.

Також, в рамках даного проекту участь у фестивалі взяли і представники Верховинського району Івано-Франківської області, які показали, як гуляють справжнє гуцульське весілля.

Варто зазначити, що окрім святкування, відбулася й робоча зустріч керівництва трьох районів-партнерів проекту – Радехівського, Вижницького й Верховинського, з виконавчою директоркою АОМС «Єврорегіон Карпати-Україна» Галиною Литвин. В ході зустрічі, було обговорено всі етапи реалізації відповідного проекту й узагальнено отриманий ефект від їх впровадження, та напрацьовано ряд ідей, які можуть лягти в основу нових спільних ініціатив. До зустрічі долучилися, також, голова Косівської районної ради Павло Ванджурак та голова Свалявської районної ради Мирослава Ливч.

«Дуже важливо, коли малі проекти дають змогу не лише спілкуватися, але і планувати майбутні спільні ініціативи! Цього разу Львівщина, Івано-Франківщина, Буковина та Закарпаття планують подальші кроки у рамках «Єврорегіон Карпати – Україна» у Радехові!» - зауважила під час зустрічі Галина Литвин.

Другий фестивальний день став не менш насиченим на події, адже було встановлено рекорд України з найбільшої кількості начинок до вареників. А голову райради Михайла Андрюка було включено до складу відповідної дегустаційної комісії.

Окрім того, відбувся показ автентичних строїв Львівщини, до участі в якому запросили і Вижниччину. Так, для присутніх було презентовано традиційний жіночий святковий стрій села Чорногузи. Дефілювала Марія Ісопчук – художній керівник НАВА «Молодички-жартівнички». Вишита «рукав’янка», запаска, завита по-святковому хустка, постоли, силянки - надзвичайно сподобались глядачам. Традиційна ноша гуцульського району одразу виділялася на фоні інших.

Як бачимо, ідея пропагування традиційної карпатської кухні об’єднала довкола себе чимало однодумців. Сподіваємось, що реалізація такої ініціативи покладе початок створенню нових туристичних продуктів на теренах не тільки наших районів-партнерів проекту, а й дасть натхнення іншим територіям для роботи в цій галузі.

Щиро дякуємо за сприяння в реалізації проекту Вижницькій міській раді, відділу культури РДА та всім колективам й солістам, які гідно презентували Вижниччину на Львівщині.