Україна в 2019 році потрапила в десятку країн з найбільшим обсягом «виробленого» сміття на одного жителя. Така статистика — привід вкотре підняти тему відповідального поводження зі сміттям. Тим паче у Вижницькому районі, а відтепер уже об’єднаному, який має привабливі туристичні перспективи, проблема сміття наростає та вимагає рішучих злагоджених кроків для її вирішення.

По Вижницькій ОТГ за рік утворюється біля 27045 м3 ТПВ, Вашківецькій ОТГ  - 18104 м3 ТПВ,  в інших населених пунктах району (крім ОТГ)– 42495 м3.

В районі є 14 офіційних сміттєзвалищ, з яких експлуатується 11. Всі сміттєзвалища паспортизовані, мають відповідні дозвільні документи. Поряд з тим часто утворюються стихійні сміттєзвалища, яких минулого року ліквідували понад 150.

Вивіз побутового сміття організовано відповідно до графіка, однак при аналізі укладених договорів на вивіз відходів по населених пунктах виявлено, що більше половини дворів не користуються послугами комунальних служб.

Щодо роздільного збору сміття, то останніми роками воно запроваджене на території Банилівської сільської ради, розпочато на території Коритненської сільської ради, а на окремих сміттєзвалищах здійснюється сортування відходів.

Детальний аналіз системи збору твердих побутових відходів у районі показав і ряд інших проблем, які вимагають  негайного вирішення.

Тому, 21 липня, голова райдержадміністрації Михайло Чорней спільно з головою районної ради Михайлом Андрюком провели нараду з головами місцевих рад, об’єднаних територіальних громад та старостами, де озвучили всі виявлені проблеми в районі та обговорено план спільних дій по їх вирішенню. Через 10 днів в такому ж складі буде обговорено проміжні результати виконання напрацьованих рішень.

Однак отримання очікуваного результату неможливе без екосвідомості та екологічної культури наших громадян. Уклавши договір на вивіз твердих побутових відходів, почавши і  навчивши своїх дітей сортувати сміття в себе в домогосподарстві, використовуючи багаторазові торбинки та контейнери замість поліетилену – ми спільно покращуємо екологічну ситуацію та залишаємо нащадкам чисті лісосмуги, не забруднену важкими речовинами воду, землю та повітря.

Покращення екологічної ситуації в районі є одним із пріоритетів роботи районної ради. Ще минулого року, за ініціативи Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» у стінах Львівської обласної ради за участі заступника міністра екології та природних ресурсів України Василя Полуйка, відбулася робоча зустріч щодо підготовки проектів регіонального розвитку, які будуть фінансуватися за рахунок секторальної підтримки ЄС. На нараді представили ідею підготовки комплексного проекту щодо поводження з твердими побутовими відходами в Карпатському регіоні за участі Старосамбірської, Міжгірської, Верховинської та Вижницької райдержадміністрацій. 

Відповідно до ідеї, кожна з територій матиме по 3 млн грн на реалізацію власних ініціатив у даній сфері. 

Наразі, Вижницькою районною радою у співпраці з райдержадміністрацією розроблено проектну пропозицію та направлено до Асоціації. Очікується оголошення відповідного конкурсу секторальної підтримки від ЄС.

  • Автор:Вижницька районна рада
  • Джерело: Вижницька РДА