4 лютого, на базі ДП «Путильський лісгосп» в смт Путила відбулась виїзна робоча нарада з проблем лісокористування у Вижницькому районі.

У ній взяли участь перший заступник голови Чернівецької обласної ради Микола Гуйтор, начальник Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Гончар, голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк, керівники лісогосподарських підприємств району, голови територіальних громад, депутати районної та місцевих рад.

Інформуючи про проблеми, які виникають в лісокористуванні у зв’язку зміною правил рубок, введених в дію Постановою КМУ № 1224 від 9.12.2020 р., начальник відділу лісового господарства та мисливства ЧОУЛМГ Володимир Пилип’юк закцентував на тому, що зменшення об’ємів заготівлі деревини тягне за собою зменшення об’ємів її реалізації. Відповідно знижує розмір рентної плати, що надходить у місцевий бюджет, а це потягне за собою і скорочення кількості працівників на підприємствах. Нововведення вплинуть негативно на діяльність господарства лісової галузі, наповнення бюджету, забезпечення сировиною підприємств, малих товаровиробників тощо.

Оскільки значна частина Вижницького району – не газифікована, питання твердого палива тут постійно на часі. Але за наявної цінової політики для організацій, бюджетних установ та населення постає ряд питань. Горянам недешево обходиться один кубометр дров. Тож місцеві депутати порушували питання субсидій на тверде паливо. А представники громад звертали увагу на те, що їм вигідніше було б купляти дрова у лісгоспів, аніж у приватних підприємств, які виграють тендер за рахунок занижених цін, оскільки якість їхнього товару не завжди відповідає вимогам.

Також, одним із питань наради, було підтримка стану лісових доріг. Адже у районі є випадки, коли люди перекривають хід лісівникам через руйнування комунальних доріг. Тому спільно шукали можливості уникати подібних ситуацій, враховуючи інтереси і лісівників, і місцевих жителів.

Крім того, депутати районної ради, надавали конструктивні пропозиції, які будуть взяті до уваги в подальшій роботі лісівників та керівників органів місцевого самоврядування. Зокрема:

- залучення додаткових інвестицій до району через участь у реалізації спільних проектів, в тому числі і транскордонних;

- розробка та затвердження обласної програми «Соціальний ліс», яка б регулювала лісову діяльність у районі;

- погодження рубок з органами місцевого самоврядування;

- направлення звернення щодо прийняття Закону №4197/1 щодо врегулювання відносин пов’язаних з купівлею/продажем деревини;

- можливість введення посади лісопатолога у Чернівецькій області.

Так, Чернівецька обласна рада в межах повноважень уже готова приступити до виконання поданих пропозицій.

Підсумком зустрічі стало підписання Меморандуму про співпрацю між Вижницькою районною радою та Чернівецьким обласним управлінням лісового і мисливського господарства, який встановлює партнерські відносини, здійснення спільної діяльності і співпраці Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства і підпорядкованих йому державних лісогосподарських підприємств Вижницького району із Вижницькою районною радою у сфері забезпечення сталого розвитку лісового господарства, екологічної безпеки та розвитку Вижницького району, що дозволить органам місцевого самоврядування здійснювати експертну та інформаційну діяльність щодо роботи лісогосподарських підприємств шляхом проведення робочих зустрічей, консультацій тощо.