Вчора, 07 травня, під керівництвом голови районної державної адміністрації Руслана Сенчука відбулася нарада з питань обговорення концепції перспективного плану формування території громад Чернівецької області по Вижницькому району.

У роботі наради взяли участь директор Департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації Віктор Подорожній, голова районної ради Михайло Андрюк, голови об’єднаних територіальних громад та місцевих рад, депутати обласної та районної рад, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації.
На сьогодні у районі сформовано та діють дві громади – Вижницька та Вашківецька міські ОТГ, які вже отримали можливість формувати та управляти бюджетом, планувати місцевий економічний розвиток, управляти сферами соціальної допомоги, первинної охорони здоров’я, середньої, дошкільної та позашкільної освіти, культури тощо. Водночас є населені пункти, які до теперішнього часу не об’єдналися. Тож на нараді обговорено подальший процес проведення реформи децентралізації та об’єднання громад у районі.
Руслан Сенчук наголосив на важливості даного питання та зазначив, що процес проведення децентрації – неминучий. «Реформа децентралізації є однією з ключових реформ, які нині впроваджуються в Україні та демонструє найбільші результати, - зазначив керівник району. – Основні принципи, на яких грунтується реформа – це добровільність, самодостатність та невідворотність».
Під час наради голови місцевих рад та експерти Чернівецького центру розвитку місцевого самоврядування обговорили можливість внесення змін до перспективного плану формування територій громад району. За результатами наради головам місцевих рад рекомендовано надати пропозиції щодо перспективного плану формування території громад до Департаменту регіонального розвитку ОДА.