Як повідомляє прес-служба Чернівецької облдержадміністрації, сьогодні, 11 травня в Чернівецькій області з робочим візитом перебуває дружина Президента України Марина Порошенко.

Так, перша леді та голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук підписали в будинку з левами Меморандум про долучення Чернівецької області до всеукраїнського проекту Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації», який реалізується у співпраці з Міністерством освіти і науки України.
«Чернівецька область доєдналася до проекту впровадження інклюзивної освіти в Україні. Цей проект працює в усіх прогресивних країнах світу, і вже свою правильність цього шляху – так має розвиватися сучасна спільнота будь-якої країни, розуміючи, що суспільство має розвиватися толерантним, аби всі мешканці країни допомагали один одному, звертали увагу на проблеми своїх ближніх, тому коли Україна вибрала напрямок європейського розвитку, досить актуально, що інклюзивна освіта також має бути впроваджена в нашій державі», - наголосила Марина Порошенко.
Вона також зазначила, що в Чернівецькій області на сьогодні працюють 100 інклюзивних шкіл, у яких навчається 258 учнів з особливими освітніми потребами. У порівнянні з минулим роком, кількість «особливих» дітей та інклюзивних шкіл збільшилася на 30% - дітей стало більше на 77 осіб, а закладів – на 32. Це говорить про те, що діти з особливими освітніми потребами соціалізуються, мають можливість навчатися та спілкуватися зі своїми однолітками за загальною освітньою програмою, але за індивідуальним планом розвитку.
Аби швидше запровадити інклюзивну освіту в школах Чернівецької області, зробити шкільний простір доступнішим для навчання дітей з особливим освітніми потребами, перша леді передала Олександру Фищуку типові проекти Медіатеки та Ресурсної кімнати, які розроблені Фондом та рекомендовані Мінрегіонбудом як невід’ємна частина нового освітнього простору в українських школах. На сьогодні в Україні в рамках децентралізації за цими проектами вже створено 125 приміщень Медіатек та 35 Ресурсних кімнат.
Олександр Фищук подякував першій леді за візит на Буковину з такої гарної нагоди та підкреслив важливість сьогоднішнього заходу: «Ми розуміємо відповідальність за реалізацію такої важливої освітньої реформи в краї, водночас ми пишаємося тим, що Чернівецька область стала частиною великої команди щодо впровадження реформи інклюзивної освіти та нового освітнього простору».
Під час робочого візиту на Буковину дружина Президента України Марина Порошенко спільно з керівником крайової виконавчої влади Олександром Фищуком взяли участь у нараді з головами районних рад, ОТГ та міськими головами щодо створення мережі Інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ) у регіоні.
Участь у даному заході від Вижницького району взяли голова районної ради Михайло Андрюк, голова районної державної адміністрації Руслан Сенчук, голова Вижницької міської ОТГ Олексій Чепіль та голова Вашківецької міської ОТГ Микола Перч.
Як повідомила Марина Порошенко, це нова установа прийшла на заміну застарілої системи психолого-медико-педагогічних консультацій. За ініціативи Марини Порошенко, командою Фонду був розроблений законопроект про інклюзивну освіту, на основі якого було внесено зміни до ЗУ «Про освіту». Також був розроблений проект Постанову Кабінету Міністрів України про заміну системи ПМПК на ІРЦ, яка була погоджена з профільними Міністерствами і прийнята у липні 2017 року.
За новими стандартами, ІРЦ нині наближаються до місця проживання дітей та будуть доступні та зручні для відвідування дітками та їх родинами, де дітки зможуть отримувати спеціалізовану допомогу фахівців (корекційних педагогів, психологів, логопедів), аби вони були готовими краще сприймати освітній матеріал, коли підуть до школи.
Ще одна особливість ІРЦ - вони супроводжуватимуть дітей з особливим потребами від 2 до 18 років – весь період навчання дітей, тож діти отримають системні знання.
За підсумками наради Олександр Фищук підписав відповідний Меморандум про співпрацю між Чернівецькою облдержадміністрацією й керівниками органів місцевого самоврядування (головами райдержадміністрацій та ОТГ) області. В тому числі і з головою Вижницької районної державної адміністрації Русланом Сенчуком.
На Буковині до 1 вересня 2018 року заплановано відкриття 13-ти інклюзивно-ресурсних центрів. Вони запрацюють у м. Чернівці, Вижницькому, Герцаївському, Глибоцькому, Заставнівському, Кельменецькому, Кіцманському, Новоселицькому, Путильському, Сокирянському, Хотинському районах, Сокирянській та Сторожинецькій міських ОТГ.
Щоб сформувати дієву мережу ІРЦ Фонд Порошенка розробив два варіанти типового проекту створення Інклюзивно-ресурсного центру в територіальній громаді – на базі школи та як окрема будівля. Надані проекти допоможуть у максимально стислий термін відкрити такі центри. Станом на травень, в Україні вже створено 62 ІРЦ.