Нагадаємо, що 2 липня у м. Київ, Українська асоціація районних та обласних рад проводила Збори Асоціації на тему «Проблемні питання фінансового забезпечення районних рад».

Захід організовувався за ініціативи голів районних рад.

Відповідно голова Вижницької районої ради Михайло Андрюк спільно з головою Дністровської районної ради Олександром Янчаком та заступником голови Чернівецької районної ради Олександром Каспруком, перебували з робочим візитом у столиці.

Спілкуватися з головам районних рад прийшли народні депутати, зокрема Голова Профільного Комітету ВРУ Андрій Клочко, керівники відповідних структурних підрозділів Міністерства фінансів України та Міністерства розвитку громад та територій України, експерти Анатолій Ткачук та Ігор Пілько.

Захід побудований навколо таких питань:

  • Стан функціонування районних рад: сьогодення та перспективи;
  • Фінансове забезпечення районних рад: проблеми та наслідки;
  • Експертний погляд на стан функціонування районних рад;
  • Шляхи вирішення проблемних питань фінансового забезпечення районних рад.

За результатами Зборів, учасники заходу – голови районних рад одноголосно підтримали за основу Резолюцію.

Головні положення Документу стосуються фінансових гарантій органів місцевого самоврядування субрегіонального рівня, зокрема:

  • пропонується зараховувати до загального фонду районних бюджетів 3 відсотки податку на доходи фізичних осіб;
  • доповнити перелік видатків, які можуть здійснюватися за рахунок районних бюджетів, з поміж іншого на освіту, охорону здоров’я, соціальний захист, спорт та туризм;
  • виділити до кінця липня субвенцю на утримання рад, зважаючи, що кошти, відповідно до опитувальника УАРОР, станом на 1 липня у більшості закінчуються або взагалі відсутні.

Крім того, Резолюція викладає бачення УАРОР щодо подальшого впровадження децентралізації, змін до Закону Про місцеве самоврядування, а також наполягає на суб’єктності районних рад у тексті Закону Про співробітництво територіальних громад.

Резолюція буде надіслана керівництву держави.

Ознайомитись з текстом Резолюції можна натиснувши СЮДИ.