Як одну велику карпатську мрію перетворити в реальність у вигляді Центрів карпатської культури, відновлених пам’яток культурної спадщини Карпат, цікавих заходів? Про це говорили минулого тижня під час конференції «Світ Карпатських розет: час для історій та мрій», яку організувала Асоціація «Єврорегіон Карпати – Україна» у Колочаві на Закарпатті.

Участь в конференції взяли голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк та його заступник Сергій Вірста.

Під час заходу учасники з України та Польщі обговорювали результати великого транскордонного проєкту «Світ Карпатських розет — заходи зі збереження унікальності культури Карпат», ділилися своїми напрацюваннями у сфері збереження культурної спадщини.

«Світ Карпатських розет – один з наймасштабніших і найбільш карпатський проєкт, який реалізує Асоціація. Це 11 партнерів з 4 чотирьох регіонів, це європейські інвестиції, і що дуже важливо, нам вдалося сформувати середовище людей, який небайдужа культурна спадщина», – привітала учасників членкиня Правління Асоціації “Єврорегіон Карпати Україна” Галина Литвин.

«Впевнена, що і Центри Карпатської культури у Косові та Бистрому, реконструйована «Хата у Глубокім» в Уричі та збудований амфітеатр у Колочаві, а також проведені в межах проєкту заходи, обов’язково матимуть своє продовження у наших наступних проєктах. Бо проєктне партнерство уже дало поштовх новим ініціативам, які з’явилися на мапі Карпатського регіону”, – зауважила під час конференції керівниця Асоціації Наталія Савка.

Учасники конференції оглянули збудований у межах проєкту амфітеатр, а також взяли участь у віртуальній екскурсії Колочавою, Уричем та Косовом (створення віртуального 3-д туру – це ще один результат реалізованого проєкту).

Проєкт “Світ Карпатських розет – заходи зі збереження унікальності культури Карпат” реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми ТКС Польща – Білорусь –Україна.