Сьогодні, 8 серпня,виповнюється 184 роки з дня народження письменника, етнографа, перекладача, громадського діяча Юрія Федьковича.

Традиційно у місті Вижниця, біля пам’ятника буковинському Кобзарю, відбулися урочистості за участю голови райдержадміністрації Руслана Сенчука, голови районної ради Михайла Андрюка, працівників установ, громадськості. Ведучі літературно-мистецького свята «Наш буковинський Кобзар» Ольга Дроняк та Наталія Шолєва цитували рядки буковинського соловія та проводили паралелі між творчістю Юрія Федьковича та сьогоднішніми подіями в Україні. Впродовж всього заходу розповіді про життєвий та творчий шлях буковинського соловія перепліталися з українськими патріотичними піснями та віршами. На завершення всі учасники зібрання спільно виконали гімн України.

Довідково.

Юрій Федькович - видатний письменник романтичного напряму, передвісник українського національного відродження Буковини. Народився в родині небагатого шляхтича-службовця в Сторонці-Путилові на буковинській Гуцульщині (тепер селище Путила). Вчився у Чернівецькій німецькій реальній школі (1846 — 48), пізніше працював у Ясах і Нямці в Молдавії (1849 — 52); відбував військову службу (1858 — 63) у Семигороді й 1859 року став поручником; тоді ж брав участь у поході до Італії, під час якого написав перший вірш українською мовою (перед тим писав по-німецьки) «Нічліг» (1858). Після звільнення з військової служби Федькович працював у рідному селі (старостою), був шкільним інспектором Вижницького повіту (1869 — 72). Запрошений до Львова, Федькович впродовж 1872 — 73 років працював редактором видавництва «Просвіти» і театру «Руська Бесіда». Останні роки провів у Чернівцях, де у 1885 — 88 був редактором газети «Буковина». За заслуги на літературному полі обраний почесним членом наукового товариства ім.Т.Шевченка. Помер у Чернівцях, де й похований на цвинтарі Гореча.