Вчора, 15 серпня, в залі засідань районної ради під керівництвом голови райдержадміністрації Руслана Сенчука за участю заступника начальника Вижницького відділення поліції Кіцманського відділу ГУПН в Чернівецькій області Юрія Данилюка, заступника директора Філії «Чернівецький навчально-координаційний центр з питань організації діяльності автомобільного транспорту» УДП «Укрінтреавтосервіс» Віталія Гамаля, заступника начальника Управління «Укртрансбезпеки» в Чернівецькій області Василя Косована, начальника Вижницького управління ГУ ДФС у Чернівецькій області Валерія Додяка, голови районної ради Михайла Андрюка, голови Вашківецької міської ради Миколи Перча, голови Вижницької міської ради Олексія Чепіля відбулася нарада з автоперевізниками, що здійснюють пасажирські перевезення.

Першим питанням порядку денного було підбиття результатів проведення операції «Первізник» на території Вижницького району. За словами Юрія Данилюка, до відповідальності притягнено 32 особи, з яких 27 осіб, що здійснюють пасажирські перевезення та 5 керманичів великогабаритного транспорту. Порушення стосувались невиконання вимог дорожніх знаків, посадки/висадки пасажирів у непризначених для цього місцях, зміни маршруту, тощо. Відрадно те, що не зафіксовано важких порушень, таких як наркотичне чи алкогольне сп’яніння, яке б становило небезпеку для життя та здоров’я пасажирів. Представник поліції закликав водіїв звернути особливу увагу на технічний стан транспортних засобів та не допускати їх перезавантаження.

Доповідаючи про стан дотримання безпеки руху на автошляхах району та області, Василь Косован звернув увагу присутніх, що 95% аварій на автошляхах спричинені саме суб’єктивними факторами і лише 5% - технічною насправністю автомобілів. Наголосив, що в районі діє багато нелегальних перевізників, які не мають жодних дозволів на здійснення пасажирських перевезень. Такі «маршрутки» не тільки не сплачують податки до райбюджету, а й суттєво наражають на небезпеку пасажирів, адже перед виїздом не проводиться ні технічний огляд транспортного засубу, ні медичний огляд водія. Закликав широко інформувати пасажирів купувати квитки на проїзд в автобусах, адже це, по суті, поліс страхування на випадок аварії, а також прискіпливо обирати автотранспорт, приділяючи особливу увагу його безпеці та наявності дозвільних документів на здійснення пасажирських перевезень. А для подолання самого явища нелегальних перевезень в районі запропоновано проводити спільні рейди з метою їх виявлення та покарання таких перевізників.

Одне з питань стосувалося стану доріг та місцевих маршрутів. Зазначено, що розпочато ремонтні роботи на дорозі до села Долішній Шепіт, ведуться переговори з автоперевізниками щодо відновлення неприбуткових рейсів Бережниця-Вижниця, Майдан Іспаський – Вижниця, Багна – Вижниця.