Сьогодні, 20 серпня, у Косівській районній раді зустрілися представники організацій-партнерів, що розпочали реалізацію спільного проекту Косівської районної ради Івано-Франківської області та Вижницької районної ради Чернівецької області «Налагодження міжрегіонального партнерства з Легіоновським повітом Республіки Польща як можливість популяризації історико-культурної спадщини Гуцульщини за межами етнорегіону». Нагадаємо, що проект впроваджується в рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, яка реалізується Асоціацією “Єврорегіон Карпати – Україна” та фінансується за кошти обласних бюджетів Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької областей, компанії ДТЕК, ПрАТ “Моршинський завод мінеральних вод “Оскар”.

Голова Косівської районної ради Павло Ванджурак та голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк ознайомились із станом справ щодо підготовки і виконання першочергових заходів, запланованих у рамках відповідного проекту.
Завідувачка Косівського музею мистецтва та побуту Гуцульщини Вікторія Яремин розповіла про проведене науковими співробітниками музею етнографічне дослідження у рамках реалізації проекту, звернула увагу присутніх на те, що 80% матеріалів для фотовиставки вже підготовлено, а 70% анотацій вже написано. Протягом найближчих 2-х тижнів відповідну роботу буде завершено. Разом з тим, за словами Вікторії Юріївни, експертом з тифлоадаптації Кірою Степанович (м.Київ) врозпочато підготовку пристосування виставки ретро-фотографій і старовинного вбрання для потреб осіб з важкими вадами зору. Адже, за проектним задумом, Косівський музей мистецтва та побуту Гуцульщини вперше в Україні створить етнографічну виставку з елементами тифлоадаптації. А команда проекту поставила непросту мету: не тільки написати тифлокоментарі та текст тифлоекскурсії, а й доповнити виставку тактильними зразками, які б передавали матеріал, фактуру та оздоблення окремих деталей одягу.
У свою чергу заступниця директора Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва ЛНАМУ Вікторія Дутка-Жаворонкова проінформувала про роботу, що ведеться спільно з Вижницьким коледжем прикладного мистецтва ім..В.Шкрібляка з підготовки туристичного буклету про автентичну одягову спадщину двох районів та роботу над її збереженням і розвитком у сучасній інтерпретації.
Керуюча справами виконавчого апарату Косівської районної ради, координатор спільного проекту Роксолана Барчук ознайомила членів команди проекту з попередньої програмою перебування делегації Косівського і Вижницького районів на території Легіоновського повіту Республіки Польща, сценаріями «круглого столу», презентації «гуцульської моди» і пов’язаної з відповідною тематикою історико-культурної спадщини. Проведення частини заходів проекту на території польських партнерів заплановане на вересень місяць цього року.
За підсумками робочої зустрічі присутні узгодили чіткий перелік наступного етапу завдань проекту для кожного з партнерів. Вирішили, що першочергово організаційні зусилля будуть спрямовані найближчим часом на завершення інформаційного та візуального наповнення туристичного буклету, на підготовку презентації проекту у Польщі і на підготовку концепції промоційного ролика, який буде відзнято на території двох сусідніх районів.