11 червня 2019 року минає два роки з часу введення в дію Угоди про безвізовий режим між Україною і Європейським Союзом, яка стала свідченням дієвості ініціативи Східного партнерства та поступу України на шляху європейської інтеграції.

Безумовно, запровадження безвізового режиму має позитивні зміни для українських громадян з огляду наможливість уникнути складних процедур та черг при оформленні віз для короткострокових поїздок, а також відсутність необхідності сплачувати візовий збір, тобто це швидше, простіше та дешевше.

Таким чином, з червня 2017 року українські громадяни, які отримали біометричні закордонні паспорти, мають право перебувати та вільно пересуватися на території країн Європейського Союзу терміном до 90 днів протягом будь-якого180-денного періоду. Це в свою чергу  надає можливість вільно подорожувати, відвідувати друзів та рідних, брати участь у міжнародних виставках, культурних фестивалях, навчатися в країнах ЄС у рамках короткострокових програм або стажувань, брати участь в семінарах, наукових та бізнес конференціях, форумах, долучатися до культурного європейського простору та ознайомити європейців з культурою України, обмінюватися досвідом задля налагодження та активізації співробітництва у різних галузях.

Для Чернівецької області як прикордонної, на яку припадає 1/6 протяжності кордону України з країнами ЄС, запровадження безвізового режиму має позитивний вплив в першу чергу на: розширення міжрегіонального та наукового співробітництва з країнами ЄС, започаткування та реалізацію спільних проектів в освітній, культурній, соціальній та інших галузях, розвиток туризму, можливості більше подорожувати та відпочивати в країнах ЄС.

Так, лише у 2018 році в рамках партнерства з округом Швабія делегація Чернівецької області змогла безпроблемно взяти участь у ХVІ етапі проекту «Чотири регіони для Європи», який відбувся в м. Ньордлінген(ФРН); спеціалісти Буковинського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Особлива дитина» пройшли два етапи стажування в Центрі для людей з інвалідністю «Фріц Фельзенштайн Хауз» м. Кьонігсбрунн (ФРН) в рамках проекту «Ефективні моделі соціальної реабілітації» та уклали угоду про подальше партнерство; представники громад, що мають партнерство з містами Німеччини Заставнівського, Кіцманського районів та м. Чернівці, мали змогу взяти участь в партнерській конференції, яка відбулась у м. Фрайбург (ФРН).

У співпраці з Лодзьким воєводством група вчителів сільських шкіл області та група лікарів обмінялись досвідом зі своїми польськими колегами та взяти участь в тренінгах і міжнародній конференції, які відбулись у Лодзі Республіка Польща, а також делегації від Чернівецької області взяли участь у заходах з нагоди 15-річчя партнерства, а також Економічному форумі у м. Лодзь.

 В рамках партнерства з Сучавською та Ботошанською повітовими радами представники бізнесу області взяли участь в Економічному форумі, Міжнародному фестивалі виробників пива та в круглому столі на тему: «Посилення ролі Єврорегіону «Верхній Прут» в конвергенції прикордонних територій» у м. Сучава (Румунія). Крім того, чисельні партнерські зустрічі стали результатом подання аплікантами Чернівецької області 33 проектних заявок  із загальним бюджетом 18,7 млн. євро на конкурсний відбір проектів у рамках Спільної операційної програми «Румунія-Україна» Європейського інструменту сусідства на 2014-2020 роки, що значно більше у порівнянні з Івано-Франківською, Закарпатською та Одеською областями. Слід зазначити, що 14 проектних пропозицій було опрацьовано та подано на конкурсний відбір проектів вищезазначеної програми за ініціативи Чернівецької облдержадміністрації, Сучавської та Ботошанської повітових рад (Румунія).

Детальніше читайте тут.

Чернівецька ОДА