Які податкові (звітні) періоди у 2023 році застосовуються для платника податку на прибуток підприємств, для якого одночасно виконуються такі умови: є виробником сільськогосподарської продукції; перейшов зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на загальну систему оподаткування з 01.01.2022; не обрав «особливий» податковий (звітний) період; річний дохід, визначений за правилами бухгалтерського обліку за 2022 рік, перевищує /не перевищує 40 мільйонів гривень?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що для виробників сільськогосподарської продукції, які у 2022 році перейшли зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на загальну систему оподаткування, не обрали «особливий» річний податковий (звітний) період для податку на прибуток підприємств, який починається з 1 липня 2022 року і закінчується 30 червня 2023 року, та у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за 2022 рік:

перевищує 40 мільйонів гривень - у 2023 році застосовуються такі податкові (звітні)  періоди для податку на прибуток підприємств як календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік.

не перевищує 40 мільйонів гривень - у 2023 році застосовується річний податковий (звітний) період, який починається з 1 січня і закінчується 31 грудня 2023 року.

Нагадаємо, що «особливий» податковий (звітний) період, передбачений для виробників сільськогосподарської продукції, при обранні такого податкового періоду платник повинен подати Податкову декларацію за період з 1 січня по 30 червня поточного звітного року та повідомити контролюючий орган про такий перехід шляхом надання відповідних пояснень до Податкової декларації. А починаючи з 1 липня поточного року, виробник сільськогосподарської продукції застосовує вже «особливий» річний податковий період, який починається з 1 липня поточного звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року. Особлива відмітка про надання Податкової декларації виробником сільськогосподарської продукції за відповідний «особливий» річний податковий (звітний) період проставляється у рядку 10 заголовної частини форми Податкової декларації.

Як визначається перший податковий (звітний) період для платника податку на прибуток підприємств, основною діяльністю якого є виробництво сільськогосподарської продукції та який перейшов зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на загальну систему оподаткування у поточному році і не обрав «особливий» податковий (звітний) період, передбачений для виробників сільськогосподарської продукції?

В такому випадку виробники сільськогосподарської продукції, які перейшли зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на загальну систему оподаткування, у першому звітному році застосовують річний податковий (звітний) період для податку на прибуток підприємств як новостворені платники такого податку. Тобто річний податковий (звітний) період для них починається з дати переходу на загальну систему оподаткування і закінчується останнім календарним днем такого річного податкового (звітного) періоду.

Наприклад: для підприємства, що є виробником сільськогосподарської продукції та яким з 01.04.2023 здійснено перехід зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на загальну систему оподаткування і не обрано «особливий» податковий (звітний) період з податку на прибуток підприємств, передбачений для виробників сільськогосподарської продукції, перший податковий (звітний) період для податку на прибуток підприємств розпочинається з 01.04.2023 і закінчується 31.12.2023.

Детальніше в Інформаційному листі № 3/2023: Особливості визначення податкових (звітних) періодів для платників податку на прибуток підприємств, які є виробниками сільськогосподарської продукції (https://tax.gov.ua/broshuri-ta-listivki/671478.html)