Проект «Підготовка проектної документації для створення арт-центру на Вижниччині», реалізувався в рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, яку реалізує Асоціація ЄВРОРЕГІОН "КАРПАТИ - УКРАЇНА" в межах проєкту “Карпатська мережа регіонального розвитку” спільно з Міністерством розвитку громад і територій України, Львівською, Закарпатською, Івано-Франківською, Чернівецькою обласними державними адміністраціями та фінансується за кошти Державного бюджету України, отриманих на фінансування Програми підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України.

Завершилася реалізація проекту «Розширення надання медичних послуг в КНП «Вижницька районна лікарня», який реалізовувався в рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, що проводить Асоціація органів місцевого самоврядування ЄВРОРЕГІОН "КАРПАТИ - УКРАЇНА" за фінансової підтримки Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької обласних рад.

         Програма підтримки ініціатив місцевих карпатських громад започаткована у 2018 році як ініціатива Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна», підтримана Львівською, Закарпатською, Івано-Франківською та Чернівецькою обласними радами.

         Метою Конкурсу ініціатив місцевих карпатських громад, оголошеного в рамках Програми, є створення та апробація системного механізму підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, спрямованих на вирішення проблем розвитку гірських територій.

         У 2018 році на Конкурс подано 107 заявок, з яких 32 – проекти-переможці, в тому числі і спільний проект Вижницької та Косівської районних рад «Налагодження міжрегіонального партнерства з Легіоновським повітом Республіки Польща як можливість популяризації історико-культурної спадщини Гуцульщини за межами етнорегіону».

Серед проектів-переможців був і новий спільний проект Косівської та Вижницької районних рад «Популяризація історико-культурної спадщини Гуцульщини за межами етнорегіону, шляхом збереження одягових традицій», який є логічним продовженням нашого проекту, що був реалізований у минулому році.

22 лютого 2017 року відбулася нарада з відбору громад Чернівецької області для участі у спільному проекті Австрійської Агенції Розвитку та Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй «Сталий розвиток сільських територій Чернівецької та Одеської областей». Розглянуто та проаналізовано 53 заявки громад із 10 районів області. В результаті відбору визначено 10 громад-учасників проекту.

В Компоненті «Просування всеохоплюючого принципу місцевого розвитку, орієнтованого на громаду» від Вижницького району відібрано  Берегометську селищну раду та Вижницьку ОТГ.

На території Берегометської селищної ради відібрано школу-сад «Росинка», в якій реалізовувався проект «Комплексна термоморденізація приміщень ДНЗ «Росинка»», зокрема, здійснювалася заміна вікон, системи опалення, встановлювались сонячні колектори.

Загальний бюджет проекту становив  493 195 грн. З них: - організація громади 20 049,0 грн.; - селищна рада 277 997,0 грн.; - ААР/ПРООН 195 150,0 грн.

Детальнішу інформацію щодо реалізації Спільного проекту Австрійської Агенції Розвитку ТА ПРООН "Сталий розвиток сільських територій Чернівецької та Одеської областей" на території Чернівецької області можна знайти ТУТ.

7 травня 2019 року, відбулось засідання Конкурсної Ради Конкурсу ініціатив місцевих карпатських громад, який проводиться Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна» за фінансової підтримки Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької обласних рад, компанії ДТЕК та ПАТ "Концерн Галнафтогаз".

Прийом заявок здійснювався з 27 грудня 2018 до 15 березня 2019 року. Зі 142-х заявок, що надійшли до участі у конкурсі, до переліку переможців увійшли 35 проектів з Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей у трьох пріоритетах "Збереження природної спадщини", "Популяризація історико-культурної спадщини", "Туризм".

Загальний бюджет проектів – 11,2 млн грн, в т.ч. грант – 8,1 млн грн.

З 1 липня 2016 року в Чернівецькій області розпочалася реалізації пілотного проекту Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) «Підтримка реформи децентралізації в Україні».

Проект спрямований на реалізацію ідей щодо надання послуг громадянам, для об’єднаних громад і громад, що мають бажання об’єднатися, на який Вижницька районна рада подала заявку з темою проекту «Виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію з добудовою внутрішніх вбиралень та актового залу у Вижницькій ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Юрія Федьковича м. Вижниця Вижницького району Чернівецької області».

В рамках реалізації проекту був відібраний підрядник на виконання необхідних робіт з виготовлення ПКД, з яким укладений договір та оплачено роботи за кошти GIZ на загальну суму 128,0 тис. грн. Реалізація проекту була завершена у січні 2017 року. Нами був успішно зданий звіт. Готова проектно-кошторисна документація передана у Вижницьку ОТГ для проведення необхідних робіт у Вижницькій ЗОШ.

Детальнішу інформацію про реалізацію пілотного проекту Німецького товариста міжнародного співробітництва  (GIZ) «Підтримка реформи децентралізації в Україні» у Чернівецькій області можна переглянути ТУТ.

26 березня 2018 року задля розширення і поглиблення дружніх партнерських відносин щодо забезпечення розвитку територіальних громад Вижницького району Чернівецької області та Косівського району Івано-Франківської голови обох районних рад підписали угоду про співпрацю, після чого, впродовж 6 місяців, в рамках Конкурсу ініціатив карпатських громад від асоціації «Єврорегіон Карпати - Україна", реалізовувався спільний проект Вижницької та Косівської районних рад "Налагодження транскордонного партнерства з Легіоновським повітом Республіки Польща як можливість популяризації історико-культурної спадщини Гуцульщини за межами етнорегіону". Підсумком якого, стало підписання 28 вересня 2018 року угоди про партнерство і співпрацю між Вижницькою районною радою та містом Легіоново.

Починаючи з 2008 року Вижницький район тісно співпрацює з Проектом ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду». Так, у першій фазі Проекту (2008-2011 роки) у районі відібрано та профінансовано 5 мікропроектів, орієнтованою вартістю близько 1 млн. грн., з ремонту шкіл та садків, а саме по заміні вікон, дверей, ремонту покрівель та опалювальних систем, а також створено на території відповідних рад громадські організації, з метою забезпечення ефективної реалізації умов Проекту.
Під час третьої фази (2014-2017 роки), в рамках реалізації економічного компоненту, в районі створено 2 сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи «Банилів» та «Шепітчанка». Основною ідеєю роботи кооперативу «Банилів» є спільний обробіток землі із закупівлею всього необхідного обладнання. Першим мікропроектом кооперативу став «Економічний розвиток села Банилів. Надання послуг з обробітку землі» загальна вартість якого склала 662,5 тис. грн. в гривневому еквіваленті. Другим мікропроектом стало продовження спільного обробітку землі із докупівлею необхідного обладнання на суму 310 тис.грн. на даний час проходить звітування за використані кошти.
Спеціалізацією кооперативу в с. Долішній Шепіт є збір дикорослих ягід та грибів із подальшою реалізацією та переробкою. Першим мікропроектом кооперативу став “Центр заготівлі та переробки дикоросів на Вижниччині”, загальна вартість якого склала 850 тис.грн. з них 680 тис. грн.. кошти Проекту і 170 тис. грн. кошти громади. Другим мікропроектом стало «Економічний розвиток СОК «Шепітчанка». Встановлення холодильної камери», бюджет якого склав: кошти проекту 127,7 тис. грн., кошти кооперативу 31,9 тис. грн.

Детальнішу інформацію про реалізацію Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» у Чернівецькій області можна переглянути ТУТ.