Крісло колісне – не візок, яким ми користуємось у супермаркеті. Це частина особистого простору людини, тож чіпати чи пересувати його без дозволу не можна. Це стосується й милиць та інших допоміжних засобів.

Якщо ви бачите поруч з людиною собаку-терапевта або собаку-поводиря (часто вони мають жовту стрічку на нашийнику), пам’ятайте, ця собака – на службі: її не можна торкатися, гладити, кликати тощо.

В умовах воєнного стану для багатьох українців актуальним є питання  посвідчення  особи, доки триває оформлення нового паспортного документа.

Інформуємо, що заяву про оформлення нового документа можна подати за місяць від дати закінчення строку дії ID-картки. В такому випадку паспорт повертається власнику та вилучається для подальшого знищення лише після видачі нового документа.

Паспорт громадянина України вилучається, якщо;

Унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР) – це цифровий ідентифікатор людини, який допомагає швидко та достовірно встановити особу, представлений двома послідовностями з восьми та п’яти цифр, розділених текстовим символом «-».

Попри певні законодавчі послаблення умов перебування іноземців в Україні (окрім громадян рф) під час воєнного стану, є чіткий перелік підстав, за яких міграційна служба має право відмовити у продовженні строку перебування. Таке можливе за умови:

20 серпня 2024 року Верховною Радою України прийнято Закон України №3897-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які беруть участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України», який набирає чинності через три місяці з дня його опублікування – з 24.11.2024, окрім деяких його положень, які набрали чинності з 25.08.2024.

Так, з 25.08.2024 цим Законом передбачено наступне:

У Чернівецькій області на базі структурних підрозділів обласного центру зайнятості функціонують три офіси «Зроблено в Україні»: у Чернівцях, Хотині та Вижниці. З моменту відкриття до них звернулися вже 510 осіб, які планують створити або розширити свій бізнес.
????31 подали документи на грант за програмою «Власна справа» або «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей», з яких 17 вже отримали позитивні рішення. Також більше 50 учасників бойових дій та їхні родини звернулися за грантами для підтримки власної справи.

На «Гарячу лінію» УДМС у Чернівецькій області на номер (0372) 55-04-61 нерідко надходять запитання щодо Є-документів у мобільному за стосунку «Дія». Надаємо добірку відповідей на найпоширеніші з них:

На «Гарячу лінію» УДМС у Чернівецькій області на номер (0372) 55-04-61 надходять запитання щодо особливостей прийому громадян за записом в «Електронну чергу». Пропонуємо добірку відповідей на найпоширеніші з них:

Верховною Радою України прийнято Закон щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які беруть участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України (реєстр. № 9585).

Законом врегульовується право іноземців та осіб без громадянства, які захищають територіальну цілісність України та членів їх сімей на отримання посвідок на тимчасове проживання, дозволів на імміграцію або набуття громадянства України.

Зокрема, передбачено (після набрання чинності):

Паспорт громадянина України у вигляді ID-картки відповідає найсучаснішим вимогам та стандартам безпеки документів. Завдяки вбудованому безконтактному електронному носію (БЕН), який неможливо підробити або скопіювати, ID-карткою не може скористатися ніхто, окрім власника.

«Ключом доступу» до безконтактного електронного носія є певні цифрові комбінації –  PIN1/PUK1 та PIN2/PUK2 коди, які власник документа обирає самостійно. Вони є конфіденційними, не зберігаються жодними системами ДМС й містяться лише на безконтактному електронному носії ID-картки.