Як повідомили у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області упродовж чотирьох місяців 2023 року надходження до державних цільових фондів склали 1816,1 мільйони гривень єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження ЄСВ зросли  на 388,4 мільйони гривень, або на 27,2 відсотки.

Плановий показник виконано на 111,9 відсотків, додаткові надходження склали 193,2 мільйони гривень.

Найбільшу питому вагу в загальній сумі надходжень єдиного внеску, а це  62,4 відсотків, займає єдиний внесок нарахований роботодавцями на суми заробітної плати та винагороди за договорами ЦПХ, сума внеску склала 1133,4 млн грн. Єдиний внесок нарахований на суми грошового забезпечення військовослужбовців склав 562 млн грн., фізичні особи - СПД та особи, які проводять незалежну професійну діяльність сплатили 118,1 млн грн.

Законом України від 15 березня 2022 № 2120-ІХ внесені зміни до Закону України 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», якими передбачено, що під час воєнного стану фізичні особи - підприємці мають право не сплачувати єдиний внесок за себе, штрафні санкції та пеня за несвоєчасну сплату податків і зборів не застосовуються.

У податковій службі зауважують, у разі прийняття підприємцем рішення про несплату єдиного внеску, страховий стаж для призначення пенсії йому нараховуватися не буде. В зв’язку з чим, платникам краще сплачувати єдиний внесок та погашати заборгованість, щоб забезпечити собі страховий стаж для майбутньої виплати пенсій та забезпечення соціальних гарантій, зокрема виплати пенсій під час воєнного стану.

У податковому відомстві області висловлюють вдячність тим суб’єктам господарювання, які докладають максимум зусиль для наповнення державної та місцевих скарбниць.