Сьогодні, 4 березня, під керівництвом заступника Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслава Негоди на Буковині зміни до Конституції України обговорили представники місцевого самоврядування, профільних асоціацій, експерти, громадськість Чернівецької та Івано-Франківської областей.

Вижниччину на даному заході представляють голова районної ради Михайло Андрюк, голова райдержадміністрації Михайло Чорней та голови Вижницької та Вашківецької об’єднаних територіальних громад Олексій Чепіль та Микола Перч.

Заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода зазначив, що нинішній адміністративний устрій України не відповідає потребам часу і не може забезпечити розвиток територій. Саме тому й започаткували реформу децентралізації. Проте у процесі створення громад буде переформатована система і структура виконавчої влади, закріплена в Конституції. Тож аби завершити децентралізацію, потрібно внести зміни до основного закону.

– Ми повинні побудувати українську державу громад, де в основі буде місцеве самоврядування, яке візьме на себе частину повноважень, ресурсів, і відповідальність. А виконавча влада забезпечуватиме законність та правопорядок у громадах, – пояснив В’ячеслав Негода.

Результатом циклу обговорень, які тривають в усій Україні, мають стати положення Конституції, що дозволять успішно завершити реформу децентралізації.

  • Автор:Вижницька районна рада
  • Джерело: Чернівецька ОДА