Сьогодні, 26 березня, проведено чергове засідання районної комісії з питань ТЕБ та НС, де заслухано інформацію про розвиток епідемічної ситуації на території Вижницького району спричиненої коронавірусом COVID-19. 

За словами в.о. завідувача Вижницької міжрайонної філії Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» Лариси Гулей наразі у Вижницькому районі немає осіб, інфікованих вірусом SARS-CoV-2, однак зросла сезонна захворюваність на ГРВІ. Лариса Гулей повідомила, що за направленням сімейного лікаря відібрано 8 зразків для проведення лабораторних досліджень на наявність коронавірусної інфекції, з них по трьох зразках вже отримано негативні результати, а результати ще 5 зразків очікуються. Також в понеділок спливає двотижневий термін самоізоляції медперсоналу з м.Вашківці та с.Волока, які контактували з хворою на коронавірус із с.Брусниця. Станом на сьогодні жодних симптомів распіраторних захворювань у них не виявлено, вони постійно контактують із сімейними лікарями та повідомляють про стан свого здоров’я.

Зі слів головного лікаря КНП «Вижницька РЛ» Федора Митринюка, наразі в районній лікарні знаходиться на стаціонарному лікуванні 57 хворих, в тому числі двоє хворих на пневмонію, яка не спричинена коронавірусом COVID-19. Також головний лікар повідомив, що районна лікарня не отримувала швидкі тести на коронавірус, які днями доставили в Чернівецьку область, оскільки тести в першу чергу направлені у ті райони, де вже виявлені випадки захворювання на коронавірус.

Щодо ситуації по кожному центру первинної медико-санітарної допомоги, головні лікарі цих центрів повідомили наступне.

Вижницький центр ПМСД: 78 осіб з підзвітної території прибули з-за кордону і разом з контактними особами знаходяться на самоізаляції вдома.

Вашківецький центр ПМСД: 22 особи нещодавно повернулись в Україну з-за кордону та разом з контактними особами перебувають на самоізоляції вдома.

Берегометський центр ПМСД: прибуло 29 осіб та разом з контактними (85 осіб) також перебувають вдома на самоізоляції.

По всіх медичних установах існує одна і та ж проблема – недостатня забезпеченість медперсоналу засобами індивідуального захисту: масками, захисними костюмами.

Для вирішення цієї проблеми вже ініційовано закупівлю засобів індивідуального захисту за рахунок коштів резервного фонду районного бюджету, а також є домовленості з волонтерськими організаціями, завдяки чому найближчим часом питання буде частково вирішене.

Крім того, остаточно узгоджено питання підвозу медпрацівників, які працюють в обласному центрі. Комісія затвердила розклад руху автобусів по підвезенню медиків до м.Чернівці на період карантину з 27.03.2020 р., яким передбачено щоденний підвіз медичних працівників Чернівецької лікарні швидкої медичної допомоги, Чернівецької обласної клінічної лікарні, Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні та Чернівецького центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф до м.Чернівці.

Також, як повідомив начальник сектору превенції Вижницького відділення поліції Кіцманського відділу поліції ГУНП в Чернівецькій області Валентин Осипчук, з часу введення карантинних обмежень на території району вже складено 9 адміністративних протоколів за порушення карантинних обмежень, які вже направлені до суду. Тому вкотре закликаємо жителів району дотримуватись правил карантину та цим самим зберегти собі здоров’я та фінансові ресурси.

 

Протокол №13

Автор:Вижницька РДА