6 травня, Кабінет Міністрів України затвердив перспективний план формування територій громад Чернівецької області, згідно з яким, у Чернівецькій області передбачено створення 52 спроможних (об’єднаних) територіальних громади.

Та на сьогоднішній день перед нами усіма з’являється другий важливий виклик реформи децентралізації в Україні – це формування субрегіонального районного рівня.

За попередньою позицією обласної влади на Буковині буде сформовано три об’єднаних райони замість існуючих 11. Але немає згоди всередині області щодо центрів цих районів. Особливо це стосується так званого гірського району, куди могли б увійти нинішні Сторожинецький, Вижницький та Путильський райони.

Саме з цього приводу, вчора, 2 червня, в межах угоди про співпрацю між Вижницькою та Путильською районними радами, з ініціативи голови Вижницької районної ради Михайла Андрюка, відбулася робоча зустріч керівництва Вижницького району з очільниками Путильщини щодо майбутніх перспектив формування об'єднаного гірського району. На зустрічі були присутні голова Путильської районної ради Микола Шевчук, голова Вижницької райдержадміністрації Михайло Чорней та перший заступник голови Путильської райдержадміністрації Анатолій Іліщук.

Як відомо, у Верховній Раді України вже розглядався проект Закону України «Про засади адміністративно-територіального устрою України» № 2804 від 24.01.2020 року, який визначає основні засади адміністративно-територіального устрою України, порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів, але 04.03.2020 року він був відкликаний.

Та все ж найважливішим чинником при формуванні адміністративно-територіальної одиниці (району) залишається спроможність надання адміністративних, соціальних та інших послуг на рівні визначених державою стандартів, а ефективність надання таких послуг, насамперед, повинна забезпечуватися доступністю для жителів інших громад району до адміністративного центру, що включає, зокрема, дистанційний критерій та географічне розташування.

Останні тенденції при обговоренні питань формування районів у Чернівецькій області свідчать про те, що за існуючого проекту перспективного плану адміністративно-територіальних одиниць в Чернівецькій області, при моделі об’єднання трьох районів Вижницького, Путильського та Сторожинецького в один, є ймовірність у визначенні адміністративним центром - міста Сторожинець. Але, за таким принципом формування об’єднаного району з адмінцентром в місті Сторожинець нівелюватимуться одні із головних критеріїв самої адміністративно-територіальної одиниці щодо доступності та якості надання адміністративних послуг, насамперед для жителів високогірних населених пунктів Вижниччини та Путильщини.

Найбільш доцільним з точки зору географічного розташування, транспортної доступності, рівномірної віддаленості всіх населених пунктів є створення об’єднаного гірського (Карпатського) району, при моделі об’єднання Вижницького та Путильського районів Чернівецької області з адміністративним центром в місті Вижниця. Оскільки, статус гірських мають весь Путильський район, 11 населених пунктів Вижницького району та лише 2 – Сторожинецького.

Загальновідомим є той факт, що місто Вижниця, як районний центр, зосереджує значну кількість установ адміністративного та соціального призначення, які ефективно забезпечують послугами жителів, як вищезазначених Вижницького та Путильського районів, так і значної частини населених пунктів Косівського району Івано-Франківської області. Також, Вижниччина та Путильщина є туристичними осередками на Буковині, які щорічно відвідує значна кількість туристів. Задля забезпечення безпеки та комфорту перебування відвідувачів необхідно зберегти адміністративну та соціальну інфраструктуру, що можливо виключно при умові збереження адміністративного центру в м.Вижниця.

Крім того, якщо звертатися до історичних довідок, то Вижниччина має глибоко-увіковічнену історію. Так, ще в 1648 році на політичній мапі Молдовського князівська, під владою якого перебували землі теперішньої Чернівецької області, виокремлювались два населені пункти – Чернівці та Вижниця. У XVIII столітті саме Вижниця, була одним з найбільш населених пунктів Буковини. А в роки правління Габсбурзької монархії до 1786 року, коли функціонував Дистрикт Буковина з центром в Чернівцях, край був поділений на Чернівецький, Сучавський, Серетський та Вижницький директоріати. Пізніше, 6 серпня 1786-го року Дистрикт Буковина реорганізували в Буковинський округ Королівства Галичини та Володимирії, який поділявся на 4 дистрикти (з 1 серпня 1794-го року — повіти), серед яких був і Вижницький. Також, 8 жовтня 1850 року Законом про організацію політичного управління Буковини, край адміністративно було поділено на 6 повітів, зокрема: Чернівці з Садагурою і Сторожинцем; Вижницю з Вашківцями і Путиловом та ін. Як бачимо, Вижницький повіт проіснував до 1918 року. Відтак, у листопаді 1918 року територію нинішнього району захопила королівсько-боярська Румунія. І вже з 28 червня 1940 року територія Вижниччини у складі Північної Буковини входить до складу УРСР. А 11.11.1940 р. було утворено Вижницький район, який існує до теперішнього часу.

Також, відповідно до проведеного економічного аналізу, Вижницький район займає одну з кращих позицій щодо залучення прямих іноземних інвестицій з розрахунку на одну одиницю населення, що складає 60, 0 доларів США. Обсяг експорту товарів у розрахунку на одну одиницю населення складає 211,9 дол. США. А доходи місцевих бюджетів (без трансфертів) у розрахунку на одну одиницю населення склали 1,509 тис. грн.

Питання утворення нового реформованого району з адміністративним центром в місті Вижниця знайшло своє схвалення і на загальних зборах громадян в населених пунктах Вижницького району ще починаючи з 2019 року.

І приємним є те, що колеги з Путильщини, також погоджуються з наведеними вижничанами аргументами, та пообіцяли направити до керівництва Чернівецької області та держави звернення з проханням, після завершення процесу децентралізації та укрупнення районів, при прийнятті кінцевого рішення, - об’єднати Путильський та Вижницький райони Чернівецької області у єдиний гірський (Карпатський) район, з адміністративним центром у місті Вижниця, у разі, якщо їхню позицію щодо збереження Путильського району в існуючих межах, яку вони висловлювали ще в минулому 2019 році не буде підтримано.