Вчора, 23 травня, у приміщенні Президії Академії наук України з нагоди 15-річчя Карпатської конвенції відбувся семінар «Природоохоронні території – рушій регіонального розвитку гірських територій України» за участі Міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака, представників національних та іноземних природних парків.

Участь від Вижницького району взяли голова районної ради Михайло Андрюк та заступник директора Національного природного парку «Вижницький» з наукової роботи Віталій Стратій.
Під час заходу відбулося обговорення перспектив сталого місцевого розвитку в Україні в контексті децентралізації та можливі варіанти розвитку гірських схилів для Українських Карпат. Крім того, йшлося про досвід Польщі та Німеччини щодо посилення економічної складової у розвитку природоохоронних територій та можливість застосування цього досвіду в Україні.
Відкриваючи засідання, Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак розповів, що збереження Карпат десятиліттями не було у пріоритетах профільного Міністерства.
«Розробка Конвенції відбувалася з ініціативи України. Тільки виконання статей документа на довгі роки так і не стало пріоритетом для Мінприроди. Йдеться і про сталий розвиток Карпат, і збереження лісів, і зокрема, про розвиток сталого туризму. Всі ці речі передбачені протоколами Конвенції», - пояснив Остап Семерак.
Водночас за його словами, активізація України у процесі виконання Карпатської конвенції є важливою складовою на шляху європейської інтеграції та запровадження європейських природоохоронних стандартів.
«На виконання Карпатської конвенції свого часу було підписано декілька надзвичайно важливих протоколів для розвитку Карпатського регіону і збереження його унікальної природи. Наше завдання, зокрема, на виконання Угоди про асоціацію - розширення природно-заповідних територій. Над цим непростим питанням ми активно працюємо з дня мого призначення», - пояснив Остап Семерак.
Він також відзначив активність різних міжнародних організацій, які займаються просуванням сталого розвитку Карпат та реалізують природоохоронні проекти в регіоні. Серед них: Всесвітній фонд дикої природи WWF та Франкфуртське зоологічне товариство.
«Проте відповідальність за збереженням власної природи у першу чергу лежить на Україні. Торік Президент України за результатами наради, присвяченої проблемам Карпат, підписав Указ «Про додаткові заходи щодо розвитку лісового господарства, раціонального природокористування та збереження об'єктів природно-заповідного фонду». У документі, до речі, чітко йдеться і про реалізацію Карпатської конвенції. Тобто ми маємо план допомоги Карпатам», - сказав Міністр екології та природних ресурсів України.
Крім того, у рамках Карпатської конвенції готується протокол про сталий розвиток сільського господарства та сільської місцевості. Під документом під час засідання поставила світ підпис Польща, а на наприкінці березня його підтримала Чехія.

ДОВІДКОВО: Рамкова конвенція про охорону та сталий розвиток Карпат або, як її ще називають, Карпатська конвенція — це багатостороння угода між Польщею, Румунією, Чехією, Словаччиною, Сербією й Чорногорією, Угорщиною та Україною. Вона розроблена та підписана з ініціативи України у травні 2003 року з метою зосередження спільних зусиль для збереження, відновлення та раціонального використання природних ресурсів Карпатського регіону. Конвенція передбачає активну співпрацю урядів країн, національних, обласних та районних органів влади, органів місцевого самоврядування, наукових установ, міжнародних інституцій, громадських неурядових організацій, приватного бізнесу та місцевих громад. В Україні відповідальним за координацію та реалізацію Карпатської конвенції є Міністерство екології та природних ресурсів. Карпатська конвенція має свій Тимчасовий секретаріат. Він розташований у Відні (Австрія) та підтримується Екологічною програмою ООН з навколишнього середовища, зокрема її Регіональним офісом для Європи (UNEP#ROE).
Джерело - https://menr.gov.ua/news/32387.html