5 квітня - пам'ятна дата, оскільки, саме цього числа, 1710 року, відбулося ухвалення «Правового укладу та Конституції відносно прав і вольностей Війська Запорізького». Автором якої є гетьман Пилип Орлик, якому цьогоріч виповнюється 350 років.
Цей документ увійшов в історію як перша Конституція України, яка задовго до класичної американської проголосила пріоритет демократичних принципів.
 
Так, стаття 6 Конституції встановлювала поділ державної влади на законодавчу, виконавчу і судову, чому приділяли велику увагу, обговорюючи це з представниками української козацької старшини. Також задекларовано непорушність державної самостійності Української держави, а згадка про Україну як державу з’являється вже у статті другій, де описано її кордони.
 
Конституція Пилипа Орлика — це підсумок розвитку державної правової думки в Україні: від часів древньої Української держави — Київської Русі («Руська правда»), Литовсько-руського князівства (Литовські статути) до поч. XVIII ст. Чинності не набула, оскільки написана в умовах вигнання. Але передувала конституціям Сполучених Штатів Америки, Франції і Польщі і є юридичною вершиною українського державотворення ранньомодерної (козацької) доби. Сам же гетьман Пилип Орлик своєю невтомною боротьбою, волею, інтелектом, умінням і досвідом відстоював незалежність України і здобув повагу в Європі як визнаний лідер першої української політичної еміграції.
 
Московія завжди заперечувала факт існування такого документа. Однак, україномовний оригінал фахівці відшукали у 2008 році в російському державному архіві давніх актів. Комплекс документів включає оригінальний текст, складений староукраїнською мовою, а також оригінальний підтверджувальний диплом Карла ХII на обрання Пилипа Орлика гетьманом. Справжність підтверджується власноручним підписом гетьмана та печаткою Війська Запорозького на рожевому воску з червоною стрічкою, а також підписом шведського короля Карла ХII на дипломі.
 
Віримо, що найближчим часом ми зможемо повернути всі викрадені українські артефакти і нарешті очистимо славну історію нашої держави від московського трактування!
 
З повагою,
Голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк