У Трускавці в рамках III Форуму місцевого розвитку обговорили можливості транскордонної співпраці для регіональних проектів.

Зокрема, обговорили можливості для українських проектів в рамках співпраці з ООН, Польщею, Румунією та Білоруссю.

“Це унікальна можливість для органів місцевого самоврядування почути найближчі можливості аплікування до програм, отримати інформацію з перших вуст куди і як подаватись, щоб реалізувати власні проекти”, – відзначила виконавчий директор асоціації “Єврорегіон Карпати” Галина Литвин.

Однією з таких найбільших програм є Програма транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Як повідомив керівник Спільного технічного секретаріату Програми Павел Словіковський, тільки цього року вже відібрано 65 проектів з загальним фінансуванням на 100 млн євро.

Окрім того, 1 серпня стартує другий конкурсний набір. “Це будуть малі проекти з бюджетом від 20 до 60 тисяч євро”, – уточнив Павел Словіковський.

«Програма транскордонної співпраці Україна-Румунія загалом охоплює територію площе 100 кв км, на якій проживає близько 8 млн осіб, – повідомила керівник Спільного технічного секретаріату Програми транскордонного співробітництва Інгрід Букша. – Загальний бюджет програми складає 60 млн євро».

В свою чергу представник Фонду Міжнародної Солідарності в Україні Агнєшка Пясецька повідомила, що ФСМ фінансує низку проектів в Україні, у тому числі з підтримки реформи місцевого самоврядування – перш за все нових компетенцій ОТГ. Фонд є одним з основних організаторів навчальних поїздок в Польщі, зокрема для менеджерів освіти яке реалізує спільно з програмою U-LEAD та SKL International.

Також в рамках форуму презентували проекти новоствореного Українського культурного фонду. Фонд, створений Мінкультури у 2017 році, роботу розпочав у березні цього року і зараз триває конкурс на перші проекти фонду.

“Український культурний фонд створений для підтримки проектів у сфері культури, а також для сприяння створення українського культурного проекту, який може презентувати нашу країну за кордоном”, – зазначила виконавчий директор Українського культурного фонду Юлія Федів.

Фонд фінансуватиме як індивідуальні проекти, так і проекти національної співпраці (створені кількома областями) і міжнародної співпраці (у партнерстві з іншими країнами).